Arxiu de la categoria 'Esports'

Mussols

Thursday, 14/04/2016 (06:49)

Sant Quirze del Vallès acollia aquest darrera cap de setmana els actes corresponents a la XXIVna edició de l’Aplec del Mussol. Un esdeveniment que any rere any i amb un èxit creixent organitza l’entitat santquirzenca de L’Ateneu. En ocasió de l’Aplec, dissabte al vespre a La Patronal, es feia lliurament dels ‘Mussols’ amb els quals es reconeix la tasca desenvolupada per aquelles entitats i/o persones que el jurat considera han excel·lit, sigui per la seva trajectòria institucional, professional o mediàtica. La nòmina de ‘Mussols’ atorgats fins ara l’encapçala Johan Cruyff, malauradament traspassat fa unes poques setmanes. Ell va ser la primera persona que va rebre la distinció creada l’any 1996. També l’han rebut Pasqual Maragall (alcalde de Barcelona, el 1997), Antoni Farrés i Sabater (alcalde de Sabadell, el 1998, traspassat ara fa set anys), Emma Bonino (Comissària Europea, el 1999), i els malaguanyats Manuel Vázquez Montalbán i Miguel Gila (l’any 2000). Com es pot observar, ens trobem davant una nòmina de ‘Mussols’ que per si sola prestigia encara més la distinció.

Els guardonats amb els ‘Mussols’ aquest any han estat la ciutat de Sabadell (com a ciutat ‘mussola’) i el C. N. Sabadell i l’Institut Guttmann (com a ‘Mussols de l’Any’). Tal com es va destacar en la cerimònia de lliurament, en els ‘Mussols’ corresponents a aquesta edició es dóna una molt feliç coincidència, atesos els lligams de pertinença, relació i de col·laboració que s’estableix entre tots els guardonats. D’una banda, la més òbvia que uneix el C. N. Sabadell amb la ciutat que és seu d’aquesta centenària institució de referència obligada en l’àmbit de l’esport sabadellenc, català, estatal i internacional. De l’altra, la relació possiblement menys coneguda entre l’Institut Guttmann i el C. N. Sabadell que, com van ressaltar els seus respectius dirigents, el Dr. Josep M. Ramirez Ribas i el senyor Miquel Torres, contribueix a la integració social de les persones amb una lesió medul·lar, dany cerebral adquirit o qualsevol altra discapacitat d’origen neurològic a través de l’esport.

I ja que parlem de Sabadell i d’una de les entitats senyeres de la ciutat com ho és el C. N. Sabadell –per a molts simplement el Club, sense més qualificatius–, bo serà posar en valor la tasca que des d’aquesta institució esportiva es porta a terme des de fa justament 100 anys, fonamentalment en l’àmbit esportiu però també en la vessant social. I tanmateix cal valorar els molts èxits esportius assolits pel Club que són els que, al cap i a la fi, li han atorgat el prestigi del qual disposa i que han contribuït a difondre el nom de Sabadell arreu del món. Cal reblar el clau de la importància de la dimensió esportiva del Club precisament en una setmana en la que les waterpolistes sabadellenques acaben de perdre el ceptre que venien ostentant des de l‘any 2000 com a campiones de la Copa de la Reina, amb dues úniques excepcions les temporades 2002-03 i 2007-08. En cap cas, però, la derrota de diumenge passat a mans del C. N. Mataró, pot qüestionar gens ni mica la magnífica tasca i trajectòria de les ondines sabadellenques que, com aquell qui diu, ho venen guanyant tot els darrers anys i que d’aquí deu dies tindran ocasió de revalidar el títol de campiones d’Europa per Clubs en la final four de l’Euroleague que es disputarà a les instal·lacions de Can Llong.

D’aquesta guisa, llarga vida als ‘Mussols’ i al Club i el desig ferm de que –com va recordar Manel Sabés, president de L’Ateneu durant el lliurament de guardons–, enguany es repeteixi allò que va passar el  2011 quan la distinció de ‘Mussol’ va recaure en les waterpolistes sabadellenques pocs dies abans que es fessin amb que havia de ser la seva primera copa d’Europa de Clubs. Des de llavors, les sabadellenques, n’han conquerit dues més. Ara toca la quarta! Apa noies!

Publicat a Diari de Sabadell, el 14 d’abril de 2016

Fets que abelleixen, però que no llueixen

Thursday, 12/03/2015 (06:24)

Que a Sabadell tenim de tot i força és una evidència que no admet discussió. Que som una ciutat que destaquem en diverses facetes de la vida, tampoc no presenta gaire dubtes. Que fins i tot som capdavanters i referents en algunes activitats i iniciatives ciutadanes, és una realitat de la que pocs haurien de dubtar. I si aquests són alguns dels ‘pros’ que ens abelleixen i que haurien de servir per estimular la nostra a vegades massa baixa autoestima, comptem amb massa ‘contres’ que ens priven que aquesta força i dinamisme que la ciutat atresora, suri i llueixi amb tota la dimensió que correspondria. I el principal dels ‘contres’ que hem de saber superar és que no acabem de saber com ens ho hem de fer per capitalitzar, per posar en valor, les potencialitats que atresorem, i fer-ho tant internament com externament. D’altres ciutats, amb molt menys que nosaltres, saben treure profit de les seves oportunitats. Tot això ve a tomb pel fet que en el decurs dels darrers dies han coincidit dos fets suficientment rellevants que acaben per posar de manifest que quelcom no acabem de fer bé a l’hora de projectar iniciatives i èxits ciutadans.

El primer fet al qual m’he de referir són les III Jornades d’Escacs Infantils ‘Ciutat de Sabadell’ que organitzades i promogudes per la Societat Coral Colon i pel Consell Esportiu, van desenvolupar-se al Casal Pere Quart i entorns aquest darrer cap de setmana. Va ser un dels ponents convidats a les Jornades, el periodista i investigador d’escacs Leontxo Garcia, qui en el decurs de la seva intervenció va destacar el treball que a la nostra ciutat es fa pel què fa al foment i promoció entre escolars del joc d’escacs; una importància que ningú discuteix però que de ben segur som també els primers en desconèixer. Fins i tot Garcia va assegurar que Sabadell és avui un referent en el món dels escacs tant en la seva vessant estrictament esportiva com en la vessant pedagògica i social no només a nivell d’Estat sinó que també més enllà de les nostres fronteres. Aquestes III Jornades d’Escacs Infantils coincidien pràcticament amb la recent aprovació al Congrés dels Diputats d’una proposició no de llei que demana la implantació i el foment dels escacs a les escoles; una circumstància que va contribuir a atreure encara a més participants arribats d’arreu. I ja que parlem d’escacs, val la pena fer notar que un estudi elaborat a partir del programa ‘Escacs a l’escola’ promogut per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb les universitats de Girona i Lleida, apunta que els alumnes que reben classes d’escacs, milloren el seu rendiment en matemàtiques i en comprensió lectora, dues disciplines en les que precisament els escolars del nostre país treuen uns dels pitjors resultats en les proves PISA.

El segon fet el vàrem viure en ocasió del merescut encara que sobri acte de descoberta d’un monòlit al Parc Catalunya que ens fa memòria de les gestes fins ara assolides per l’equip de waterpolo femení del CNS. Un equip que sens dubte és el millor que en qualsevol disciplina esportiva ha tingut la ciutat com ho confirmen les 3 Copes d’Europa, les 2 Supercopes d’Europa, les 12 Copes de la Reina, les 12 Lligues estatals i les 7 Supercopes d’Espanya que concreten el palmarès de les ondines locals. A això cal sumar que sobre les nadadores locals recau la base de la selecció estatal de waterpolo que avui ostenta els títols de campiona d’Europa i del món, i de sotscampiona olímpica. Malgrat la rellevància d’aquests èxits, el cert és que des de la ciutat mateixa no acabem de donar valor a la feina que fan aquestes noies fora de sèrie que passegen el nom de la ciutat i del Club arreu del món. És per això, que sense voler treure la més mínima rellevància a la descoberta del monòlit d’homenatge que s’aixeca al costat del llac del Parc Catalunya, hauria estat desitjable haver apostat per un acte capaç de congregar un gran nombre de ciutadans i de ciutadanes i demostrat d’aquesta manera l’orgull que sentim per aquestes waterpolistes i pel Club que tants dies de glòria han donat, estan donant i segur que donaran a la ciutat. Un Club que el proper any complirà els seus primers 100 anys de vida.

Publicat a Diari de Sabadell, el 12 de març de 2015

Valor de marca (*)

Thursday, 31/07/2014 (08:10)

En la meva llunyana etapa escolar a ‘Can Culapi’, mai no em vaig poder comptar entre els alumnes que destacaven per l’excel·lència de les seves qualificacions, i/o pel seu bon comportament. Més aviat vaig ser un alumne del pilot. Un estudiant d’aquells que no destaquen ni per massa…, ni per massa poc. És a dir que van fent la viu-viu, i que superen els cursos…, encara que en ocasions ho facin a empentes i rodolons. Potser sigui per això que recordo que quan les notes per damunt de l’aprovat m’acompanyaven, lluïa aquell meu èxit momentani assegurant que JO havia aprovat l’assignatura de torn. Per contra, quan ‘no tocava’ fer esment de les meves males notes, cas d’haver-ne de donar explicacions, la meva resposta era contundent: “és que M’HAN suspès”. 

Rememorava aquest passatge de la meva etapa escolar en ocasió de la tendència creixent que vinc observant que consisteix en apuntar-se els èxits com a propis, i per contra fer que la responsabilitat dels fracassos recaigui sempre sobre altres espatlles com més allunyades millor. Deu ser per reafirmar la sentència popular que assegura que als èxits els sobren els pares que als fracassos els falten. Quelcom semblant està passant aquests dies quan un personatge de la magnitud del president Jordi Pujol s’ha vist obligat a fer públic que ens ha estat defraudant (econòmicament però també moralment) els darrers 34 anys. No ha calgut que passessin ni 24 hores des de la seva confessió perquè els seus, políticament parlant, s’afanyessin a aixecar tallafocs que els protegissin del Pujol i dels seus gens recomanables afers familiars.

Però no era per aquí per on volia anar. Més aviat volia referir-me a una més de les anècdotes que es donen en els mitjans de comunicació, i que també il·lustren perfectament que als èxits els sobren els padrins que als fracassos els fan falta. M’explicaré. Com vostès saben, l’estiu és pròdig en competicions esportives internacionals. Enguany no n’ha estat l’excepció, i d’entre les competicions europees estades, en sobresurten les de hoquei sobre patins, i de waterpolo en les seves categories masculina i femenina. Unes disciplines en les que la presència d’esportistes que militen en equips catalans és notable. I d’entre aquestes disciplines, cal ressaltar-ne la del waterpolo femení, esport en el que el pes de jugadores sabadellenques en el seleccionat estatal encara és molt més destacable.

L’anècdota mediàtica que els volia fer notar rau en què els i les comentaristes de la majoria d’emissores radiofòniques i televisives catalanes, quan els resultats del seleccionat estatal de torn eren favorables, no s’estaven de recordar-nos que l’equip guanyador estava format per un elevat nombre d’esportistes catalans. Però cas que la victòria no hagués afavorit al combinat estatal, es ‘passava’ de fer notar la presència catalana en la formació perdedora, i simplement es parlava del combinat espanyol. Però com que la derrota no ha estat la norma del seleccionat femení de waterpolo, els i les comentaristes de les emissores més nostrades, han tingut cura de recordar-nos abastament que la base de l’equip estava format per nadadores que militaven en equips catalans. Clar també que ha estat en ben comptades ocasions en les que hem pogut escoltar que de les 8 jugadores catalanes, 6 –amb Maica Garcia al capdavant– defensaven els colors del nostre ‘Club’ local més emblemàtic: el Club Natació Sabadell.

Hora deu ser que decidim posar en valor l’èxit de les ‘nostres’ waterpolistes capaces de guanyar totes les competicions en les quals participen. A més, el darrer dels seus èxits esportius a la Copa d’Europa, ha coincidit amb uns campionats d’Espanya de natació en els quals el Club s’ha classificat en segon i primer lloc respectivament en les categories absolutes masculina i femenina.

Quan ens adonarem del valor de marca que el C.N. Sabadell aporta a la nostra ciutat?

Publicat a Diari de Sabadell, el 31 de juliol de 2014

* El 17 d’abril de 2014, publicava un post amb aquest mateix títol, ressaltant alguns dels punts forts dels quals Sabadell disposa, i dels que no n’acabem de treure’n tot el profit. Podeu llegir-lo clicant aquí mateix.    

Valor de marca

Thursday, 17/04/2014 (12:55)

L’equip femení de waterpolo del C.N. Sabadell es proclamava dissabte passat, per tercera vegada en la seva trajectòria esportiva, campió d’Europa. Aquest èxit de les waterpolistes sabadellenques es fonamenta en la cohesió interna entre equip i tècnics, però especialment en la motivació i en el bon fer d’un entrenador –Nani Guiu– que sap treure profit de les capacitats que posseeixen cadascuna de les seves jugadores.

Com a entitat social i esportiva que és, el C. N. Sabadell no ha quedat al marge de tensions ni de retallades pressupostàries. De fet, la primera entitat esportiva local per prestigi esportiu i per massa social, ha tingut de fer front a moltes dificultats, i s’ha vist obligada a prioritzar i prendre mesures per poder ajustar i equilibrar el seu pressupost. D’aquesta manera el govern de l’entitat que lidera Miquel Torres ha sabut estar en el seu lloc, assumir les responsabilitats que li pertocaven, i prendre les decisions que s’estimaven més adients per tal de poder preservar el prestigi social i esportiu que l’entitat sabadellenca ha anat consolidat al llarg dels pràcticament cent anys de la seva història. Sabem que el prestigi és un valor que costa molt d’assolir i que això no obstant es pot malbaratar fàcilment. El temps serà l’encarregat de dictaminar si les decisions adoptades hauran estat les addients. Però mentre la història no dicti sentència, els resultats esportius avalen l’aposta feta. I és d’aquesta manera com el valor de marca del Club continua intacte, liderat ara per un equip de waterpolistes excepcionals.

La nostra és una ciutat amb un pòsit d’entitats i d’institucions que ens han d’enorgullir, i que marquen la diferència. El C. N. Sabadell és una d’aquestes entitats en l’àmbit esportiu. Però no pas la única. I sense que el fet de citar-ne ara algunes com a exemple comporti menystenir-ne a cap d’altra, en una primera línia d’entitats culturals ciutadanes hi trobem els Amics de l’Òpera, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, o en l’àmbit de l’assistència a les persones a Avant i a Êthos… També equipaments que per ser únics a tot l’Estat contribueixen a marcar la diferència, tals com l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont o el Museu del Gas. I la relació podria continuar… Però el què substantiu i comú d’aquestes i d’altres entitats sabadellenques rellevants és que en el seu origen, i ara darrera el seu dia a dia, hi havia i hi ha persones que van saber i saben imaginar i donar continuïtat al projecte pel qual treballen, treure profit de les oportunitats que se’ls presenten, i teixir complicitats quan es tracta de superar qualsevol dificultat.

El caràcter de les ciutats es forja d’acord amb el tarannà de les persones que les habiten. I un dels trets característics del caràcter sabadellenc és sens dubte la capacitat d’emprendre a partir de comptar amb ben poc. Un valor que no sempre valorem convenientment. Passa, però, que al costat d’aquesta virtut posseïm un defecte que ens afebleix: el d’anar cadascú per ell, com resa la dita popular. Sabadell es troba avui davant una nova cruïlla de camins. No és la primera, ni tampoc serà la darrera. Encertar el camí que ens cal emprendre depèn de molts factors. Alguns d’ells aliens a nosaltres. Però fonamentalment depèn de la nostra capacitat de saber estar i de saber posar en valor allò que tenim, que és molt, i de jugar cadascú des del lloc que li pertoca, d’acord amb les seves possibilitats per aconseguir un objectiu que ens és comú: el del progrés de la ciutat en tots els ordres i sentits.

En aquest context, la trajectòria de les waterpolistes del Club és metàfora d’allò que cal fer quan els factors ambientals no ens són propicis, però es disposa d’un capital humà i social que quan s’ho proposa és capaç de superar qualsevol repte. I com deia aquell: ‘Això, senyora, sí que ho tenim’.

Publicat a Diari de Sabadell, el 17 d’abril de 2014

A punt?

Thursday, 23/08/2012 (06:10)

 

Els Jocs Olímpics de Londres passaran a la història per haver estat, després dels de Barcelona, els que ha comptat amb un major suport d’una ciutadania, amb unes cerimònies d’obertura i de cloenda en la línia de les que varen singularitzar la cita olímpica barcelonina del 92. Una anàlisi esportiva dels fets més rellevants que els jocs han tingut a escala estatal i local, fa que en sobresurti el fet que els de Londres hagin estat els jocs en què el protagonisme ha recaigut, d’una banda, sobre les components de l’equip estatal que mai abans havien obtingut tantes medalles olímpiques com en aquesta ocasió; i de l’altra sobre el C. N. Sabadell –el nostre Club–  pel seu caràcter d’entitat esportiva que més membres ha aportat a una selecció estatal i per la seva contribució en la conquesta de medalles. No endebades l’equip de les waterpolistes que va fer-se amb la medalla de plata davant els EUA, estava format per 6 de les nadadores que defensen habitualment els colors del Club en competicions estatals i internacionals. Gràcies, doncs, a la trajectòria de les waterpolistes estatals en la competició olímpica i de la nadadora Mireia Belmonte, mai no havíem llegit ni escoltat citar tantes vegades al Club i a la ciutat en les cròniques i retransmissions olímpiques. Entre les unes i l’altra i el treball eficient del Club s’ha reblat de nou el clau de la vinculació de Sabadell amb l’esport en general i amb la natació en particular.

És amb aquest bon regust que els jocs londinencs ens deixen als sabadellencs i a les sabadellenques que ens disposem a afrontar un nou i complex curs polític, econòmic i social. I això després d’un estiu marcat per la sequera i pels grans incendis que han destruït part del patrimoni natural de Catalunya, i de la resta de l’Estat. Incendis físics i també metafòrics. Deia la meva àvia que amb les coses de menjar no s’hi juga. Per extensió podríem afegir ara que amb les coses de l’economia no s’hi ha de jugar. Si no fos per aquesta premissa podria fer-se paròdia fàcil entorn la circumstància que les dues setmanes en què el govern espanyol, amb el seu president Rajoy al capdavant, han estat absents de la vida política espanyola, han coincidit amb els quinze dies en què l’índex borsari i la prima de risc han deixat d’empitjorar.

En quant a la política catalana, l’agost ha alimentat debats pertinents que això no obstant posen de relleu el grau de desencontres que es donen entre les forces polítiques catalanes; un fet que dit sigui de passada en afebleix davant Madrid. Carles Duarte obria la caixa dels trons amb la seva proposta gens baladí de defensar que autors catalans que tenen la seva obra literària en castellà optin al Premi Nacional de Cultura de la Generalitat. Ens hem de preguntar si a les alçades que ens trobem, té sentit encara posar en qüestió la catalanitat de tota la cultura que es crea i es genera a Catalunya, amb el rerefons que aquest debat comporta de sumes i de restes. Les visions dispars es donen també en relació al caràcter reivindicatiu que ha de tenir la Diada Nacional de Catalunya d’enguany. Visions que en ocasions són instrumentalitzades com a pretext, excusa i fins i tot exclusió dels uns i dels altres per amagar problemes molt més de fons que tenen a veure amb la coherència en la defensa d’un model de país o en la pràctica política del dia a dia. Benvingut el debat entorn el futur polític de Catalunya i el nostre indiscutible dret a l’autodeterminació. Però millor treballar per sumar a tothom en una reivindicació comuna no exempta de pluralitat. I sobretot treballar per denunciar les polítiques neoliberals que els governs d’aquí, d’allà i de més enllà imposen i que no fan més que continuar afeblint a les classes socials menys afavorides, però també a la democràcia.

Publicat a Diari de Sabadell, el 23 d’agost de 2012

Olimpisme

Thursday, 19/07/2012 (06:36)

De tot comença a fer una pila d’anys. I que això sigui així no és ni necessàriament bo, ni tampoc dolent. Precisament, d’aquí una setmana, farà 20 anys que, des de l’Estadi Olímpic de Montjuïc ple a vessar, i sota la mirada atenta de prop de tres mil milions de televidents de tot el món, es llançaven als quatre vents aquells tres “holes” emocionats i emocionants amb els quals s’encetaven els que havien de ser proclamats com els “millors jocs olímpics de l’època moderna”. Barcelona, en paraules del llavors alcalde i artífex dels Jocs Pasqual Maragall, havia de quedar fixada per sempre més en el mapa al mostrar arreu la seva personalitat, la seva capacitat organitzativa i el seu atractiu indiscutible. Durant quinze dies màgics, Barcelona i el país sencer van bategar al so brivant del ritme que marcaven les proves olímpiques. El carrer bullia d’il•lusió i d’animació i esdevenia el marc d’una festa inigualable i irrepetible. Amb la capital de Catalunya, les ciutats subseus de la cita olímpica, rebien els atletes i els animaven en les competicions en les quals concorrien a la cerca de la glòria d’una medalla olímpica que els immortalitzés.

Sabadell, que llavors liderava l’alcalde Antoni Farrés, va cometre l’error de no sumar-se a l’onada olímpica i els sabadellencs perdérem l’ocasió de ser subseu olímpica i acollir una part important de les proves i de les competicions relacionades amb el que llavors era i avui continua essent l’esport local per excel•lència: la natació. L’actitud indomable de Farrés ens va relegar a un paper secundari durant els Jocs; paper que no es corresponia amb el tarannà esportiu que és segell i marca de la nostra ciutat. Ens vàrem haver de conformar en poder veure a l’Estadi Municipal de la Creu Alta cinc partits de futbol de menor entitat corresponents a la fase classificatòria.

La història s’escriu d’aquesta manera i Sabadell no podrà lluir mai l’etiqueta d’haver estat ciutat olímpica. Però això no ens priva que, paradoxalment, sigui la nostra ciutat la que, cada quatre anys, continuï aportant un gran nombre d’esportistes a les competicions olímpiques. I això gràcies en gran part, al treball eficient que ve desplegant el Club de Natació Sabadell que, de fet i pel nombre de socis i sòcies, continua essent el primer club esportiu de la ciutat. A aquesta condició caldrà afegir ara la de ser també el club esportiu de tot el continent que més olímpics aporta a la selecció estatal d’esportistes que competiran a Londres. Sabadell, a banda de la natació, disposa d’una molt alta tradició esportiva en diverses disciplines. I sense voler caure en el parany fàcil de repetir-nos aquell eslògan presumptuós que exhibíem a finals dels anys 60 del segle passat del “Sabadell Ciudad piloto del deporte espanyol”, el cert és que les entitats esportives locals en el seu conjunt, ocupen llocs preeminents i de referència en les més diverses modalitats i competicions esportives. La natació, el futbol i l’atletisme són sens dubte les disciplines esportives amb major rellevància. Tanmateix, però, no ens podem ni ens hem d’oblidar d’altres especialitats –motociclisme, ciclisme, automovilisme, excursionisme, aviació, bàsquet,  handbol, tennis…–  que ens han donat i ens donen hores de glòria a la ciutat.

L’esport sabadellenc manté el lloc de privilegi i de referència en el món de l’esport com queda ben palès en la Festa anyal de l’Esport sabadellenc, en la que els i les atletes que opten a la nominació de millor esportista local presenten currículums envejables. És d’aquesta manera que Sabadell, malgrat no ser una ciutat olímpica, està íntimament associada a l’olimpisme gràcies als seus esportistes. Que els èxits els acompanyin a Londres i que el nom de Sabadell i del Club de Natació continuïn repetint-se arreu.

Publicat a Diari de Sabadell, el 19 de juliol de 2012

El Sabadell com a metàfora

Thursday, 07/06/2012 (06:09)

La vella Creu Alta, una tarda dels darrers partits que s’hi van jugar l’any 1968

Un meu amic futbolero, fanàtic del Sabadell, es reconciliarà avui amb mi. I és que malgrat la passió que ambdós sentim pel Centre d’Esports Sabadell, és cert que ha passat temps sense que m’hagi referit en aquest meu comentari setmanal a la trajectòria dels arlequinats aquesta temporada. Però comprendran que a hores d’ara, parlar de futbol –de la pilota, com deien els nostres avantpassats–, pot ser vist com un intent d’esquivar les situacions de dificultats per les quals estem travessant. Malgrat tot trencaré avui el meu silenci futbolero per felicitar-nos de l’èxit assolit pel primer equip local de futbol al mantenir-se a la categoria a la qual havia retornat per mèrits propis just ara fa un any. Ens n’hem de felicitar tot i que hem de reconèixer que per continuar a la Segona Divisió A, el Sabadell ha precisat d’una mena de conjunció astral en forma de caramboles que ha evitat que l’equip es veiés fatalment abocat de nou al pou de la Segona Divisió B. Al Vila-real li devem en part, doncs, aquesta nostra precària alegria futbolera.

Recordo que la darrera vegada que vaig referir-me al Centre d’Esports va ser a inicis de temporada, just quan l’equip marxava líder de la competició. Llavors, irònicament, vaig aventurar que d’aquell lideratge dels sabadellencs se’n podien fer dues lectures –l’optimista i la pessimista–, lectures que a despit de ser antagòniques acabaven en aquest cas essent favorables als interessos de l’afecció local. La lectura optimista dibuixava un escenari fantàstic que alimentava l’esperança de poder repetir la fulgurant trajectòria d’aquell Sabadell que només en tres temporades (1963-64, 1964-65 i 1965-66) va sortir del pou de la Tercera Divisió (l’actual Segona Divisió B), i es va plantar a la Primera Divisió després de passar una sola temporada a Segona. La lectura pessimista dibuixava un escenari ben  galdós que, en qualsevol cas, deixava somniar que amb els punts que s’anaven sumant jornada rere jornada, cada vegada seria més difícil que l’equip arribés a perdre la categoria per malament que li anessin les coses. Malauradament la lectura pessimista es va imposar, i només els èxits de les primeres jornades –i el Vila-real— han contribuït a què el descens no es consumés.

Comptat i debatut aquesta haurà estat una temporada de patiment pel C. d’E. Sabadell. Tanmateix, haurà estat una temporada que això no obstant haurà culminat amb la satisfacció de continuar a la Segona Divisió A sense que això vulgui dir que els problemes de l’equip s’hagin resolt… El què li ha passat al C. d’E. Sabadell aquesta temporada pot ser també metàfora dels dies que vivim… M’explicaré: Vàrem passar uns anys d’alegries excessives sense que ningú, a despit dels anuncis de malastrugances que alguns feien, s’acabés de creure que vindrien temps difícils. Fins que les tornes van canviar i les urgències se’ns anaven acumulant, tot exigint-nos el pagament de factures derivades d’uns excessos comesos als quals en havien abocat; factures que han acabat per afectar l’essència mateixa de l’Estat del benestar i que ens han provocat un estat de tensió permanent en el que tot són males notícies. És per això que qualsevol petita espurna de llum pot fer-nos suposar que vindran temps millor… Però no. Que s’albirin minúscules llumetes no és sinònim de que els problemes acabin. De fet no acabaran fins que els nostres governants s’adonin que la culpa no és dels altres sinó que fonamentalment és nostra. Que les solucions no han de venir de fora, i si hi venen que nos seran “de gratis”. Que ja n’hi ha prou de tapar-se les vergonyes i les incoherències els uns i els altres. I que per damunt de tot, la ciutadania espera que s’exigissin responsabilitats als que ens defrauden i ens enganyen. Als que ens han portat fins aquí… I això, a hores d’ara és dissortadament pura entelèquia…!

Publicat a Diari de Sabadell, el 7 de juny de 2012

Dies bons, dies dolents…

Thursday, 06/10/2011 (07:29)

imagescabl631o.jpg

Hi ha dies que tenim la sensació que tot ens va a favor. Dies en els que fins i tot diríem que tothom fa i ens fa bona cara. Es tracta d’uns dies en els que encara que ens arribi alguna notícia poc favorable, difícilment arribarem a suposar que res estigui contra nosaltres. Tanmateix, però, hi ha dies que sense cap motiu aparent, asseguraríem que el món ha decidit girar-se definitivament a la nostra contra i que qualsevol cosa que fem o ens proposem no ens acaba de sortir ni de funcionar com convindria. Són precisament aquests dies que estem girats i que ens deixem portar pels aires de derrota, quan ens sentim menys capaços de saber com donar valor positiu a qualsevol fet o oportunitat que se’ns presenti. Quan patim un dia d’aquests per oblidar, abans de donar-hi més voltes, optem per atribuir-ne les causes als elements, o potser al fet d’haver-nos llevat amb el peu que no tocava per concloure que millor hauria estat que aquell dia no haguéssim sortit de casa… Però si hi parem atenció, tant els dies que els déus i els vents ens són favorables com en els que no ho són tant, ens adonarem que les causes que ens acaben portant cap a tenir percepcions més positives o menys, troben el seu origen en el nostre estat d’ànim general; un estat d’ànim que, al seu torn, és el resultat d’una concatenació de fets i/o de circumstàncies diverses que són les que acabaran establint el nostre to vital del dia.

Dissabte passat va ser per a mi un dels dies positius. Un d’aquells dies que t’adones que estàs de més bon humor. Tant favorable va ser el meu estat d’ànim durant tot el dia, que aquell vespre vaig poder conciliar el són amb més rapidesa que no pas és habitual en mi. ¿Què havia passat que no passés en d’altres dies? Simplement que en una mateixa data havien confluït uns fets per a mi positius i que al cap i a la fi varen estar els responsables de tenir una percepció positiva de la jornada. ¿Que quins van ser aquests fets? Res que fos especialment transcendent. Només un parell d’aniversaris i una victòria esportiva significada, almenys per als que tenim una certa debilitat pel C. d’E. Sabadell. ¿Que de quins aniversaris es tractava? Molt fàcil: d’una banda del 10è de la “nova” Ràdio Sabadell, amb una destacada tasca i dedicació professional de moltes persones al darrera que ha fet que l’emissora sigui avui un referent en l’àmbit mediàtic local; de l’altra un aniversari –en aquest cas d’una derrota–, però que va tenir la virtut de traslladar-me a temps pretèrits, just quan el C. d’E. Sabadell militava a la Primera divisió estatal de futbol i que pel fet d’haver quedat classificat en quart lloc en la lliga 1968-69, va tenir l’opció de jugar per primera i única vegada fins avui, una competició internacional. I és que dissabte passat feia 42 anys que el C. d’E. Sabadell havia estat eliminat de la llavors anomenada Copa de Ciudades en Feria (actualment copa de la UEFA) a mans –o millor a peus— de l’equip belga del Bruges. Un Sabadell que ara a la Segona divisió, ens havia de donar –també dissabte– una nova alegria aquesta temporada al derrotar al Barça B en el seu propi feu del Miniestadi.

Ja veieu com n’és de senzill, a partir de la suma d’uns fets determinats, extreure’n un conjunt de sensacions positives susceptibles d’aixecar-nos el nostre to vital… Clar que per aquesta mateixa regla de tres, atès els temps de sovintejades males notícies que patim, correm el risc d’acabar-nos instal•lant en un estat on l’optimisme i el bon rotllo no hi tinguin cabuda… En qualsevol cas haurem de confiar que vindran temps millors.

Mentre haurem d’aprofitar petites alegries i bones notícies per intentar posar bona cara al mal temps, tot i que sabem que ara com ara això no és precisament fàcil…

Publicat a Diari de Sabadell, el 6 d’octubre de 2011

Guardiola

Thursday, 15/09/2011 (06:33)

guardiola.jpg

Deia la meva àvia que “ja pots xiular si l’ase no es vol moure”. Una sentència popular, aquesta, que no fa més que recollir l’experiència secular de moltes generacions en relació a la dificultat de posar-nos d’acord davant un conflicte en el qual les actituds de cadascú es troben enfrontades. Una dificultat que en moments complexos com els actuals augmenta exponencialment, tal com podem comprovar darrerament amb posicionaments personals i col•lectius que apunten cap a la radicalització. Quan això passa, és “normal” que cadascú opti per tancar-se en els seus respectius posicionaments, i que per contra no es mostri massa interessat en escoltar, comprendre i valorar els posicionaments discrepants malgrat sabem –o hauríem de saber– que la raó mai no està d’una sola part i que la veritat sempre està repartida. I és que els fets són els fets, però les interpretacions diverses i lliures. Tant diverses i tant lliures com punts d’observació diferents es puguin establir davant una determinada situació o greuge.

Fa pocs dies, el Parlament de Catalunya lliurava la Medalla d’Or de la institució a una persona en la qual hi convergeixen molts mèrits i valors, i sobretot una gran notorietat mediàtica per ser qui és i per dedicar-se professionalment al què es dedica. Com és fàcil suposar, m’estic referint a l’actual entrenador del Barça, Josep Guardiola. Al marge de les opinions que cadascú pugui mantenir en quant a la decisió del Parlament de Catalunya de concedir-li la Medalla d’Or de la institució, no ha de ser sobrer fer notar que en aquest nostre país hi ha moltes persones amb una llarga trajectòria vital, professional i de valors, amb mèrits més que sobrats per ser mereixedores d’una distinció institucional tan significada com ho és la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya. Unes persones que això no obstant no obtindran mai ni aquesta ni cap altra distinció pel fet que fan la seva feina d’una manera anònima i sense esperar res a canvi.

Si acabo d’escriure el què fins aquí he escrit, no ha estat a la babalà, ni tampoc amb la voluntat d’encetar cap mena de debat entorn les Medalles del Parlament que “ara no toca”. Ho he fet senzillament per emfatitzar encara més l’abast i la transcendència de les paraules que en el parlament d’agraïment per la distinció Guardiola va adreçar als assistents a l’acte del lliurament. I això per ser unes paraules pronunciades en el marc del Parlament de Catalunya mateix, davant les persones més significades del país que, en el seu conjunt, són les que conformen l’equip en el qual la ciutadania ha delegat les responsabilitats de governar. Per si de cas, recordaré les paraules de Pep Guardiola que casualment o curiosament van ser reproduïdes només en part per la majoria dels mitjans de comunicació. Va dir literalment Guardiola: “Si ens aixequem ben d’hora, ben d’hora…, no hi ha retrets…, no hi ha excuses…, i ens posem a pencar, som un país imparable”. Parem atenció en això dels retrets i de les excuses, que són les expressions ignorades per la majoria dels mitjans de comunicació i que Guardiola devia col•locar al final del seu parlament d’una manera intencionada, talment com si es tractés de donar un consell-recomanació-imposició d’un entrenador cap el seu equip quan s’està a punt de sortir a jugar un partit decisiu…

Per cert que la meva àvia també repetia sovint que “no hi ha pitjor sord que aquell que no vol escoltar!”…

Publicat a Diari de Sabadell, el 15 de setembre de 2011

De tornada…

Thursday, 08/09/2011 (06:26)

pinya.jpg

La Festa Major ha quedat enrere. D’aquí un parell de setmanes començarà la tardor que promet ser complexa… Abans d’endinsar-nos en circumstàncies menys pròdigues, i per allò del bon rotllo, bo serà fixar en el nostre record alguns dels molts aspectes remarcables que ens ha deixat la Festa Major. Una festa low cost que ha comptat amb una molt alta participació ciutadana com s’ha pogut veure en la majoria dels actes programata. Més enllà d’aquesta constatació que ha estat la tònica general de la Festa Major, haurem de posar l’accent en alguns moments excepcionals com, per exemple, el pregó que va obrir els dies de festa o alguns concerts. Especialment la diada castellera de diumenge en què la colla local dels Castellers de Sabadell escalava un altra graó tècnic en la seva trajectòria al carregar la torre de vuit amb folre, ingressant d’aquesta manera en la categoria de les colles amb castells folrats. I, si se’m permet, malgrat no sigui un fet directament vinculat amb la Festa Major, haurem de recordar-nos també de la victòria que el C. d’E. Sabadell al camp del Vila-real i que ha situat a l’equip arlequinat al capdamunt de la taula classificatòria de la Segona A. Mai el C. d’E. Sabadell no havia fet una arrencada de lliga com aquesta, la qual cosa ens fa pensar que tenim equip per a garantir l’estabilitat de l’entitat esportiva a la Segona A, categoria que enguany hem reestrenat després de 18 anys. I com que per somniar encara no fan pagar res, per què no deixem volar la imaginació i ens fem il•lusions de retornar a la Primera Divisió? Llàstima que dimarts no es rematés la jugada al camp de l’Alarcón en partit corresponent a la Copa del Rei…

Aquestes satisfaccions ens endolcien les hores prèvies a la represa del ritme de tot l’any. Una represa que es va encetar amb un dilluns d’infart per raó de l’evolució negativa dels indicadors econòmics i de les perspectives de futur. Ho escrivia abans. Ens espera una tardor difícil, amb unes eleccions generals a tocar i de les quals tindrem ocasió de parlar-ne a bastament. De moment una cosa comença a ser clara: les del 20-N seran unes eleccions força especials pel fet que serem cridats a les urnes enmig d’una crisi econòmica que està portant molts mals de cap. A nosaltres primer. Però també a la Unió Europea i a l’euro especialment. A casa nostra els efectes de la crisi es veuen agreujats pels nivells d’atur i per la lògica disminució de la producció i del consum; també per la dificultat de compaginar aquesta situació amb mesures susceptibles de fomentar la recuperació de l’economia. D’aquí que a hores d’ara la ciutadania reclami claredat per conèixer l’abast de tot plegat. Vol saber què ens espera, quins són els sacrificis que caldrà encara fer, i sobretot qui i com es pagaran les factures i els deutes que tenim contrets… Ningú no es creu allò tan fàcil i recurrent en períodes electorals de prometre més serveis a canvi de menys impostos. Hem vist les orelles del llop i el llop sencer, i sabem, perquè ho estem patint, de què va tot plegat. La ciutadania, preocupada per l’evolució de la crisi, vol saber quines solucions se’ns proposen per capejar el temporal i per preparar-nos per sortir de la crisi. La ciutadania vol que els dos candidats principals a ser inquilins de La Moncloa s’expliquin amb claredat com ho pensen fer per garantir la qualitat de la sanitat i de l’educació, puntals de l’estat del benestar. Sabem que una cosa és fer front al dèficit simplement a partir de retallar la despesa com sigui i on sigui i com s’ha començat a fer des de la Generalitat de Catalunya. Aquesta és una solució que porta a pitjor. L’altra és acarar la situació amb mesures per millorar la gestió i reduir la despesa, però sobretot introduir reformes fiscals que portin a reduir el frau existent i que gravin a qui més té.

El debat està servit. Haurem d’estar al cas… Ens hi va molt!

Publicat a Diari de Sabadell, el 8 de setembre de 2011