Arxiu de la categoria 'Fet divers'

A voltes amb la Plaça Major

Thursday, 27/11/2014 (11:48)

Així es veia a vol d’ocell el centre de Sabadell un dia de mercat l’any 1927 quan les Burrianes separaven la plaça Major de la ‘moderna’ plaça del Dr. Robert, i de la plaça de Sant Roc. El Mercat central, del que a la part superior esquerra de la fotografia en podem veure els primers treballs de construcció, no s’inauguraria fins el 1930. 

Molt s’ha dit i escrit en relació al resultat que avui podem percebre de la pretesa culminació del projecte urbanístic que coneixem com del Passeig de la Plaça Major; un projecte que, per cert, respon a una denominació que molts voldríem veure substituïda per la de Plaça Major. No es tracta ara i aquí de fer d’aquest projecte inacabat una defensa, simplement perquè si se’m pregunta al respecte, hauré de convenir que a hores d’ara tampoc a mi em convenç del tot. Però assenyalats aquests extrems, m’hauré d’afanyar a escriure que abans d’exercitar-nos en el sa exercici de la crítica, potser també val la pena que ens fem algunes reflexions. En suggereixo aquestes que segueixen.

La primera, entorn un fet que no admet discussió: el projecte Plaça Major no està acabat, i dissortadament, tampoc ho estarà fins que d’una banda, els pàrquings de la plaça del Dr. Robert i de la plaça Major s’uneixin i funcionin com un de sol, i de l’altra, que l’estació central dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Sabadell funcioni a ple rendiment. Fins llavors, i fins que es col·loquin els elements singulars que estan projectats per ser ubicats a la plaça –la pèrgola dissenyada per l’Alfons Borrell, i l’element d’aigua, a punta i punta de la plaça–, no podrem parlar de projecte acabat.

La segona reflexió que proposo té a veure amb els ‘pecats originals’ que condicionen el resultat final del projecte. El primer pecat comés, fa anys, quan a algú se li va ocórrer construir un pàrquing subterrani a la plaça del doctor Robert a tocar mateix de l’Ajuntament; una decisió que havia de condicionar per sempre més l’evolució de la mobilitat al centre de la ciutat. El segon comés, fa menys anys, quan s’adoptà la decisió d’ubicar l’estació central dels ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya al subsòl de la plaça Major. La suma d’ambdós ‘pecats’ fa que avui, des de la Rambla i fins a la plaça de l’Àngel, sota els nostres peus s’estengui una immensa caixa de formigó, principal causant que en superfície dels espais més cèntrics de la ciutat (plaça del Dr. Robert, Plaça Major, i Passeig Manresa), no s’hi puguin plantar els arbres que molts hi voldríem veure.

Una tercera reflexió apuntaria vers la certesa que qualsevol espai ciutadà només adquireix el seu més ple sentit quan la ciutadania l’adopta, l’adapta i l’ocupa. El projecte inacabat de la plaça Major presenta, malgrat tots els contres que es vulgui fer notar, unes característiques que el singularitzen, i que permetran que al centre de la ciutat hi tinguin cabuda esdeveniments de la més diversa tipologia i format. Un bon exemple d’usos diversos que la plaça Major pot acollir el tenim aquests dies amb la pista de gel, instal·lació a la qual s’unirà la tradicional Fira nadalenca de Santa Llúcia. Per extensió, durant la resta de l’any, la plaça Major podrà i haurà d’acollir altres esdeveniments per ser com és un espai privilegiat de centralitat i d’encontre ciutadà. Que així sigui depèn en gran part de la ciutadania mateixa. I serà a partir d’aquestes experiències, i de l’obligada espera que les circumstàncies imposen abans no es pugui donar per acabat el projecte, que disposarem de temps suficient per observar, proposar, i portar a terme les adaptacions que s’estimin oportunes.

I encara una darrera observació, més que no pas una reflexió: els espais ciutadans són, per definició, espais dinàmics que amb el pas del temps evolucionen. La plaça Major i els seus entorns conformen un conjunt d’aquests espais de ciutat que amb el pas dels anys han evolucionat, tot i haver de reconèixer que no sempre ho han fet amb l’encert que hauria estat desitjable. Així, bo serà recordar als defensors d’un preexistent i mitificat ‘passeig de tota la vida’, que ara fa 100 anys, el centre de la ciutat ben poc tenia a veure amb el què avui és… En el camí hauran quedat la ‘vella’ plaça Major, les peixateries, o els edificis i estrets carrerons de les Burrianes… Per cert, totes elles, peces urbanístiques i arquitectòniques que en algun moment havien estat característiques de la nostra ciutat…

Publicat a Diari de Sabadell, el 27 de noviembre de 2014

La plaça de l’Ajuntament un dia de Festa Major (que se celebrava a primers del mes d’agost coincidint amb la festivitat de Sant Félix, l’1 d’agost), i la plaça Major vista des del llavors estret carrer de Manresa, amb les Peixateries al fons, i darrera seu les Burrianes. Ambdues imatges daten de la dècada dels anys vint del segle passat. 

Notes esparses…

Thursday, 09/10/2014 (08:00)

L’observació, sempre parcial, personal i intransferible del moment pel qual políticament i socialment estem travessant, em porta a escriure aquestes notes esparses que com el mateix adjectiu indica, són notes soltes que no necessàriament han de formar part d’un conjunt.

1. Bé està, i només faltaria que no fos així, que reclamem i que reivindiquem el dret a decidir el nostre futur com a país. Bé està que ho fem, i que tinguem per sempre més en compte que aquest dret –el de decidir– ens ha d’assistir en tot moment. No hauria de poder ser que un Estat que com l’espanyol es diu democràtic, negui l’exercici d’un dret tan bàsic com ho és el de pronunciar-nos quant al futur que volem pel nostre país. Escric això perquè així ho crec i així ho he defensat i ho continuaré defensant. Però també ho escric per deixar constància que els drets que reclamem per a nosaltres, mai no els podem negar a altres. Menys encara a cap poble que els reclami, per lluny de nosaltres que aquest es trobi. És en aquest sentit que he de recordar que el Parlament de Catalunya, en sessió plenària del darrer 10 de juliol, votava en contra del dret a l’autodeterminació pels pobles palestí i kurd, i en contra també del dret a un referèndum vinculant pels sahrauís (*). Cal tenir-ho ben present en aquests moments d’efervescència, per ser com a mínim conseqüents i coherents amb el què nosaltres reclamem. I és que a la vida res no és d’un blanc impol•lut ni tampoc d’un negre absolut com a voltes se’ns vol fer creure…

2. Llegeixo a la revista ‘Capçalera’ del Col•legi de Periodistes de Catalunya un article signat pel professor Enric Castelló del Grup de Recerca en Comunicació Asterisc de la Universitat Rovira i Virgili, on sota el títol ‘El periodisme davant el conflicte’ s’escriu que avui, a Espanya i a Catalunya, “es prima un periodisme categòric, contundent i alineat, i es troba a faltar la figura del periodisme distanciat, amb criteri propi, que fuig de la classificació, reputat per la independència”. Fa justament una setmana m’arribava una nota del Consell Professional de TV3 en la que es denunciava que la televisió pública catalana sobredimensionava en alguns casos determinades informacions, mentre que en d’altres hi passava per sobre de puntetes. Com a exemple citava el cas Pujol que no havia merescut “cap mena de programa especial”. La nota del Consell Professional continuava reclamant a la direcció de l’emissora una actuació més ajustada a “criteris periodístics a l’hora de decidir els programes especials”, i demanava la utilització dels “mateixos arguments per a tots els fets que interessen els ciutadans” ja que si “una majoria social vol votar” també hi havia “una majoria social que vol la veritat sobre el cas Pujol”, reblava el comunicat. Aquesta nota del Consell Professional de TV3 es feia pública un més després que el Sindicat de Periodistes de Catalunya a TV3 hagués reflexionat a l’entorn de la possibilitat “que com passa a la societat, hi hagi una majoria pro consulta o pro independència a la Redacció de TVC”, però que aquesta circumstància no podia justificar que com a professionals s’enganyés als ciutadans “donant-los propaganda enlloc d’informació”.

3. A Madrid estant descol•locats. Rajoy ni sap ni vol sortir del jardí en el qual s’endinsà convençut que el ‘procés’ català era com una mena de suflé. No s’ha adonat encara que ell i el seu govern augmenten la nòmina d’independentistes a cada pas que fan, i a cada paraula que diuen. Així ha estat com les oportunitats d’asseure’s a negociar han anat passant, l’una darrera l’altra. I ara com abans, el no a tot continua essent la única estratagema que els del PP apliquen. Però Madrid no ens pot prohibir que votem… Que votem si més no un nou Parlament de Catalunya. I a les alçades que som, aquesta deu ser la sortida ‘legal’ que ells no ens poden negar. Clar que unes eleccions obligarà a què cada partit i coalició es defineixi quant a la proposta de país que defensa. Clar, també, que aquesta seria la manera que coneguéssim quin és el model d’Estat que des de cada formació política es proposa per la nova Catalunya. Al cap i a la fi, la ciutadania té tot el dret a decidir a partir de saber què se’ns proposa per quan siguem més grans…

Publicat a Diari de Sabadell, el 9 d’octubre de 2014

(*) Veure ‘Diari de Sessions del Parlament de Catalunya’ corresponent al plenari 10 de juliol (que podeu consultar clicant aquí mateix). A partir de la pàgina 50 el lector hi trobarà transcrites les intervencions i les votacions que es van produir arran la moció presentada per IC-EUiA sobre la política exterior del govern de Catalunya.

Vacances a ciutat

Thursday, 21/08/2014 (07:18)

Són pocs els mesos d’agost que els he passat sense moure’m de casa. Però sempre que ha estat així, l’experiència de passar el mes de les vacances a ciutat m’ha estat agradosa, si més no per haver tingut ocasió de conèixer quelcom més quant a l’espai que ens és comú a les persones que aquí vivim. El cas és que si per una ceba o per all ens hem de quedar ‘de vacances’ a ciutat, podem treure profit del sojorn agostenc amb un pla de sortides que ens permetrà visitar cada dia un paratge ciutadà diferent. I és que malgrat costi creure-ho, tenim al nostre abast indrets d’interès suficient que ens poden ajudar a apaivagar els rigors dels calorosos dies del mes d’agost, a despit que aquesta no hagi estat la norma d’enguany. Els boscos de La Salut (amb el santuari i capella de Sant Iscle i Santa Victòria), de Can Deu (amb l’ermita de Sant Vicenç de Verders del s. XI), de Togores (amb l’esglesiola i masia del s. XII), de Sant Nicolau (amb l’ermita romànica del s. X), o de Torrebonica són alguns d’aquests indrets dels nostres rodals garants d’història, placidesa i bellesa paisatgística.

I cas que preferíssim viure i veure el riu, només caldrà que baixem al Ripoll per un qualsevol dels diversos accessos que ens hi porten, i que resseguim –amunt o avall- el curs del riu. Descobrirem ben aviat alguna font o raconada que convida al descans, a badar, o a continuar plàcidament la lectura d’aquell llibre que teníem oblidat… I si encara no en tinguéssim prou, podem des del riu endinsar-nos en un dels paratges més frondosos i singulars del nostre rodal: el Torrent de Colobrers. Per a fer-ho passarem per sobre del Ripoll a través del pont de vianants que és a tocar del pont de la carretera de Castellar del Vallès una mica més amunt de l’ermita de Sant Vicenç de Jonqueres (s. XII-XVII), superarem la masia de Can Pagès, i per darrera mateix d’aquesta edificació entrarem en el sempre sorprenent congost del torrent.

I no acaba aquí el ventall de possibilitats d’aquesta particular agenda de sortides agostenques a ciutat. I com aquell que diu a peu pla, sense moure’ns de la trama urbana que conformem places i carrers, podem acostar-nos també a d’altres espais com, per exemple, la Font de Can Rull a tocar del Parc Catalunya, o el Parc de Can Gambús, o el Parc Central que compartim amb la ciutat veïna de Barberà del Vallès. A prop d’aquest parc s’hi troba una de les joies arquitectòniques sabadellenques: l’església romànica de Sant Pau de Riu-sec (s. XI).

Però com que la ciutat és molt més que tot això, els sabadellencs i les sabadellenques disposem d’uns equipaments excepcionals que ben poques són les persones que els coneixen. En aquest apartat no exhaustiu d’oportunitats estiuenques, hi hem d’anotar el Museu del Gas i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (únics en la seva especialitat en tot l’Estat), o el Museu d’Eines del Camp que, a banda dels Museus d’Art i d’Història de la Ciutat –que si bé ja tenen un horari reduït d’obertura durant l’any, el mes d’agost encara el redueixen més–, conformen l’oferta museística local que ens permet saber més dels nostres orígens. Ens queda com a mínim, un altre equipament que ha de fer les delícies de grans i petits: l’aeroport de Sabadell. Des de la privilegiada terrassa del restaurant-bar d’aquesta instal•lació aeroportuària, podem passar una bona estona observant els moviments i les evolucions de les aeronaus.

I si res de tot això ens plau de manera suficient, sempre ens quedarà l’oportunitat d’aturar-nos davant qualsevol de la cinquantena llarga d’edificis ciutadans singulars. Mitjançant les explicacions que es proporcionen en la senyalística que els acompanya a peu de façana, podrem imaginar millor com era el Sabadell ciutat-fàbrica de fa unes poques dècades; aquell Sabadell que no parava ni un sol instant, i en el que en el rítmic catric-catrec dels telers tenia la seva banda sonora. Una ciutat que solament s’aturava uns dies, arran les ‘vacances col•lectives’ de la segona quinzena del mes de juliol de cada any.

Comptat i debatut, passar l’agost a ciutat pot ser una opció tranquil•la, i profitosa…, perfectament traslladable alhora traslladable a la resta de l’any…

Publicat a Diari de Sabadell, el 21 d’agost de 2014

Els 14′s

Thursday, 12/06/2014 (05:31)

Al mirar enrere per saber més quant a la nostra història, constatem que els anys dels darrers segles acabats en 14 estan impregnats tots ells d’un alt significat nacional. Així, el 22 de juliol de 1614, Ramon d’Olmera i d’Alemany era nomenat el 84è. president de la Generalitat de Catalunya. Durant el seu mandat de tres anys, van produir-se incidents amb els bandolers que com Joan de Serrallonga i Perot Rocaguinarda actuaven empesos pel seu desacord amb les institucions arran la situació social que a Catalunya es vivia. Un segle més tard, el 1714, un fet decisiu sobradament conegut de la nostra història: el setge de Barcelona, una de les darreres operacions militars de la Guerra de Successió Espanyola que enfrontava els defensors de Barcelona (que donaven suport a Carles III) amb els exèrcits de Felip V. El setge va acabar amb la derrota dels defensors de Barcelona, sobrepassats en nombre i envoltats pels soldats borbònics. D’aquella desfeta, una duríssima repressió, la crema d’algunes ciutats, la derogació de lleis i furs, i els Decrets de Nova Planta (1716).

Si avancem i canviem de segle, a finals del mes de maig del 1814 es retiraven de Barcelona les tropes franceses que havien ocupat la ciutat des del 1808. D’aquesta manera es posava punt i final a la Guerra del Francès (tal com se la coneix a Catalunya), o a la Guerra de la Independència (tal com se l’anomena a la resta d’Espanya). Una guerra que tantes víctimes va causar entre la població, i que tanta fam va deixar darrera seu. La guerra acabà amb l’expulsió dels francesos, i també amb la derogació per Ferran VII de la que havia estat la primera constitució espanyola, la Constitució de Càdis (1812), una de les més liberals de l’època. Va ser així com Espanya i Catalunya retornaven a l’absolutisme monàrquic que les Corts de Càdis havien abolit. Va ser així com els habitants de Catalunya tornàvem a ser súbdits de la monarquia absolutista de Ferran VII, després d’uns anys d’haver estat ciutadans.

Amb l’arribada del segle XX, un altre any acabat en 14 prou singular. L’abril de 1914 es constituïa la Mancomunitat de Catalunya que fins a la seva mort (el 1917) presidiria Enric Prat de la Riba. Ell va ser, a partir que Eduardo Dato promulgués el reial-decret que havia d’obrir les portes a què les diputacions provincials espanyoles es poguessin mancomunar per millorar la seva capacitat administrativa, qui va saber edificar una institució cabdal que aniria més enllà d’una simple ‘millora administrativa’. La Mancomunitat va ser una experiència política i social del catalanisme que quedaria frustrada per la dictadura de Primo de Rivera que l’abolí l’any 1925. No obstant i això, la Mancomunitat va deixar darrera seu un pòsit d’avenços i d’estructures modernitzadores per al país, especialment en l’àmbit de l’agricultura. Com recordava el president Artur Mas fa uns mesos arran la commemoració oficial del centenari de la Mancomunitat, “mai tant pocs, en tants pocs anys, i amb tan poc havien fer tant”. Però l’any 1914 no va ser només transcendent per Catalunya. Ho va ser també per Europa i pel món. El juny d’aquell mateix any, a Sarajevo, queia assassinat l’hereu de la corona austrohongaresa; un fet que va ser l’espurna que va desencadenar la Primera Guerra Mundial.

De cadascun d’aquests anys 14’s se’n poden extreure conclusions diverses segons s’observin i es valorin els fets esdevinguts. En qualsevol sorprèn que les celebracions entorn el tricentenari de l’Onze de Setembre de 1714, comportin passar pràcticament de puntetes pel centenari de la Mancomunitat de Catalunya, i sobretot amagar el 1814 com a any final d’un període en el que el país va viure dividit entre els patriotes i els afrancesats que es debatien enmig de conceptes gens fàcils de compaginar com el patriotisme, la nació i la modernitat.

Publicat a Diari de Sabadell, el 12 de juny de 2014

La Plaça de la Creu Alta

Monday, 26/05/2014 (22:50)

La plaça de la Creu Alta, tal com era els anys 60′s del segle passat

Se suposa que ara disposo de més temps que no pas fa uns mesos quan encara em trobava laboralment plenament actiu. Si més no és ben cert que a hores d’ara em plau més que abans passejar tranquil·lament pels carrers del barri. M’agrada fer-ho, i m’agrada aturar-me a badar en qualsevol indret i amb qualsevol excusa, per remoure els prestatges de la meva memòria i rememorar –no pas per nostàlgia– com era el barri quan jo era petit. M’agrada també observar a les persones que van i venen qui-sap-des-d’on-i-cap-a-on, i constato els molts canvis que en el barri s’han produït en les darreres dècades; canvis en positiu que tenen a veure amb la seva fisonomia física i amb la de les persones que hi convivim.

Precisament fa pocs dies, en un d’aquests meus badar i transitar per places, carrers, i carrerons del barri, vaig aturar-me en l’espai que per a mi és més emblemàtic: la plaça de la Creu Alta. I m’hi vaig aturar perquè en passar-hi em vaig sentir atret pel brogit que a aquella hora mitjana de la tarda omplia l’atmosfera de tota la plaça. Vaig asseure’m en un banc i vaig començar a mirar aquí i allà. No va passar ni un minut abans no se’m van fer presents unes imatges en blanc i negre d’aquella mateixa plaça quan jo comptava només amb uns pocs anys d’edat. Una plaça, llavors, potser en consonància amb la resta del barri, era de dimensions tant escasses que gairebé no hauria merescut ostentar-ne el títol de plaça. Qui sap si per això, una de les dues úniques línies urbanes d’autobusos del Martí que recorrien de nord a sud i de sud a nord una part de la ciutat –la que anava des de la Creu Alta fins al baixador de la Renfe al final de la Rambla–, resava en els rètols que informaven de l’inici i del final del trajecte, i això sí en castellà per imposició del franquisme, simplement ‘Cruz Alta – Apeadero’.

Però temps era temps, i amb el pas dels anys, aquell espai tan escàs cruïlla històrica de camins, havia de fer-se gran per merèixer el títol de Plaça en majúscules. I és així com avui la Plaça de la Creu Alta compleix amb escreix el paper que a qualsevol plaça li pertoca de ser punt de trobada, lloc de celebracions i de jocs, de relació i de convivència. Però a més, la nostra Plaça de la Creu Alta és l’eix vertebrador d’un entorn de barri potent amb equipaments que li confereixen identitat pròpia com l’església i el Centre parroquial de Sant Vicenç, o el Centre Cívic i el Poliesportiu de Can Balsach, o l’escola de la Creu Alta, o l’Estruch…

Mentre en tot això anava pensant, el batall de la campana del rellotge de la parròquia em feu adonar que era hora de tornar a casa. I ho vaig fer plenament convençut que avui la Plaça de la Creu Alta és per història, trajectòria, i funció, la nostra particular plaça Major i alhora espai idoni on poder celebrar un any més la nostra Festa Major. Gaudim-ne!

Publicat al número 27 de Diari de la Creu Alta, corresponent a la Festa Major de 2014 

Plaça Major

Thursday, 01/05/2014 (07:31)

L’actual denominació de Passeig de la Plaça Major per identificar un dels espais més cèntrics de la ciutat és una de les peculiaritats que es poden trobar en el nomenclàtor sabadellenc de carrers. I això pel fet de tractar-se d’un espai que en part havia estat plaça Major, i que ha estat passeig encara que a hores d’ara no acabi de ser ben bé ni una cosa ni tampoc l’altra. Hi ha qui defensa que l’actual denominació que rep aquest espai, és única i encertada. Els que això pensen tenen com a mínim i des del meu punt de vista una part de raó, ja que la denominació Passeig de la Plaça Major difícilment la trobarem repetida enlloc més utilitzada per donar nom a una via urbana. Per contra no puc estar d’acord amb les persones que consideren que l’actual denominació és la precisa. I això per la senzilla raó que la denominació Passeig de la Plaça Major no m’ha semblat mai que tingués massa sentit, atès que si bé és cert que es pot parlar d’un espai urbà que per la seva estructura és susceptible de ser entès com un passeig, també està clar que en el nostre aquest cas es tracta d’un passeig que no acondueix a cap Plaça Major tal com el seu nom fa suposar.

Cal recordar que l’espai urbà que avui coneixem com ‘el passeig’ va prendre entitat a resultes de la desconstrucció a la qual van ser sotmesos dos espais urbans prèviament existents: d’una banda, l’espai que ocupava la Plaça Major, i de l’altra l’espai que ocupaven els edificis i carrerons de l’Alt Pedregar que de fet separaven la desapareguda vella Plaça Major de l’actual Plaça del Doctor Robert. D’aquestes remodelacions urbanes en sorgia, a començaments de la dècada dels anys 50 del segle passat, el passeig que d’acord amb les circumstàncies que imperaven en els temps de la dictadura, va ser dedicat a un dels militars del franquisme: el general Primo de Rivera. Això no obstant, el cert és que el passeig ha estat sempre conegut popularment com simplement ‘el passeig’, o com ‘el passeig dels samalers’ pels xiprers que el flanquejaven…

Amb l’arribada de la democràcia municipal, l’Ajuntament va proposar-se recuperar en allò que fos possible el nomenclàtor de carrers que havia estat vigent abans de la Guerra Civil. Davant el dubte que es va suscitar de com calia denominar el passeig, dues van ser les propostes que van aparèixer damunt la taaula: l’una, mantenir el nom de passeig sense més afegits; l’altra, recuperar el nom de Plaça Major ara aplicat a tot l’espai del passeig. Davant la dificultat d’arribar a un acord, es va optar per tirar pel carrer del mig. D’aquesta manera es va preferir fer una mena de ‘poti-poti’ que a tothom acontentés a l’associar les denominacions passeig i Plaça Major, amb el resultat que coneixem de Passeig de la Plaça Major. No es tracta de discernir si la decisió va ser adient o no. Però temps era temps, i d’acord amb la filosofia que se suposa plana damunt l’actual projecte de rehabilitació d’aquest espai cèntric que ha estat tan maltractat les darreres dècades, deu ser hora de reivindicar que cal retornar a l’espai la denominació de Plaça Major que mai no hauria d’haver perdut i que per la seva centralitat és també la que millor li escau.

Per cert que aquesta denominació de Plaça Major, és precisament la que figura grafiada en els plànols d’orientació al visitant que els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) tenen habilitats a l’estació de Sabadell-Rambla per identificar tot l’espai que ocupa el vell passeig.

Publicat a Diari de Sabadell, el 1r de maig de 2014

El xulisme de l’Aguirre…

Monday, 07/04/2014 (19:45)

“Si no passen més coses, és ben bé perquè Déu no vol!” exclamava sovint la meva àvia en veure què passava al seu entorn. Aquesta dita la recordava jo dijous passat quan vaig tenir notícia de ‘l’incident’ que va protagonitzar la ínclita senyora Esperança Aguirre amb els agents de mobilitat de Madrid. Clar que el meu astorament inicial va quedar immediatament superat per l’enuig que vaig sentir hores després a l’escoltar com la senyora Aguirre explicava els fets esdevinguts a la Gran Via madrilenya per ella protagonizats; en especial quan va rematar l’explicació amb aquella sentència de que havia merescut un tracte masclista per part dels agents de la Policia Municipal de la capital ‘del Reino’. La senyora Aguirre, per ser ella qui és, vol creure que és normal i suficient encendre els intermitents de perill d’un vehicle per poder-lo aturar en ple carril bus mentre es va a treue diners d’un caixer automàtic. Deu creure la senyora Aguirre que aquesta seva actitud no és motiu suficient perquè apareguin un parell de municipals disposats a multar-la. Per això que el municipal col·loqui la moto davant mateix del cotxe de la senyora Aguirre no deixa de ser un signe clar de la prepotència amb què actuen els agents de mobilitat madrilenys. Per a més ‘inri’, la senyora Aguirre creu que l’agent intervinent és curt de gambals pel fet que esmerça massa temps en omplir la butlleta de denúncia, raó per la qual, decideix tocar el dos. Ah! I que la moto de l’agent caigués a terra va ser per estar mal aparcada. Ella ‘només la va fregar una miqueta’. I com a cirereta del pastís, la senyora Aguirre va haver d’aguantar a sobre que una patrulla la perseguís fins el seu domicili…

He de confessar que quan la senyora Aguirre va acabar la seva explicació, vaig sentir la temptació d’agafar el cotxe, i fer el mateix que ells havia fet, només per comprovar científicament què em passava a mi a l’actuar com ella. Però no em vaig atrevir. El meu sentit comú, em feu notar que acabaria passant com a mínim la nit al ‘cuartelillo’ amb un munt de càrrecs al damunt.

En un país normal una actitud com la de la senyora Aguirre per una persona amb projecció pública, a banda que seria castigada de manera immediata, obligaria a dimissió de qualsevol càrrec que ostentés. Passa però, que aquí encara hi ha persones que davant una situació enutjosa, se senten amb el valor i amb la xuleria suficient per recordar a l’autoritat de torn, o a qui correspongui, allò de que “no sabe usted con quién està hablando”, o de “no sap vostè amb qui està parlant”. Perquè posats a comentar actituds xulesques, també a casa nostra hi ha persones que en fan ús. Com la senyora Pilar Rahola quan militava a ERC l’any 1996, que també davant els agents de la Policia Municipal de la seva ciutat, els va fer notar que no sabien amb qui se les tenien, i es va negar pagar la multa que li havia estat imposada pel fet que la grua municipal li havia retirat el seu vehicle d’allà on es trobava mal aparcat.

Però allò que més ens hauria de preocupar és que com a conseqüència d’aquests comportaments xulescos per part de persones que precisament per sé qui són haurien de donar especial exemple de comportament cívic, no acaba succeint mai res. Com passarà ara amb el cas de la senyora Aguirre. El fet ha omplert i omplirà pàgines i comentaris, però l’Aguirre, talment com si d’una torera d’èxit es tractés, sabrà sortir-se’n sense ni tan sols despentinar-se. Ningú no li reclamarà que pagui pel seu mal exemple, per l’incompliment de les normes de trànsit, per la seva actitud davant l’autoritat de trànsit. Que pagui políticament la seva prepotència, i que pagui també socialment com ho ha de fer qualsevol ciutadà o ciutadana en situacions semblants. Però que ningú no pateixi. La senyora Aguirre sobreviurà políticament, i la justícia es mostrarà com sempre més igual per a uns que no pas per a uns altres. I de tot plegat, d’aquí tants dies, en farà un any… Viure per a veure!

Solidaritat

Thursday, 13/02/2014 (07:11)

Un dels valors a tenir més en compte en els moments pels quals transitem és el de la solidaritat; valor que sovint es posa de manifest amb la participació de la ciutadania en iniciatives de diversa tipologia promogudes per entitats i organitzacions de voluntariat amb la finalitat de prestar suport a col·lectius i a persones que tenen menys del que nosaltres tenim. Dissabte passat tenia lloc una més d’aquestes iniciatives a través de la jornada promoguda per l’ONG Banc Farmacèutic per recollir medicaments per a persones que els precisen, però que no els poden adquirir. Ningú no pot dubtar de la bondat d’iniciatives com aquesta a través de les quals es sensibilitza a la ciutadana quant a una realitat creixent, com ho és la de l’escletxa social que no ha deixat d’accentuar-se els darrers arran la crisi econòmica, i de l’atur que la destrucció de llocs de treball deixa darrera seu. Tampoc no hem de tenir cap dubte pel què fa a la seva oportunitat, atesa la condició de pobresa extrema que plana damunt d’una part de la ciutadania. Però que això sigui així, no hauria d’evitar el preguntar-nos en relació al perquè, a les raons de fons que incideixen en la lenta i gradual destrucció de l’estat del benestar que tants esforços va costar conquerir i consolidar.

Impertèrrits, assistim a retallades pressupostàries que afecten als que són els pilars fonamentals de l’estat del benestar com són l’educació, la sanitat, i l’habitatge. Retallades decidides pels governs de torn en aplicació d’unes determinades i legítimes opcions ideològiques que no hauríem mai d’oblidar, i que aposten per donar prioritat a la reducció del dèficit acumulat, en detriment de l’atenció a les persones i als seus drets. I això sense que aquests mateixos governs decideixin promoure altres mesures –com les de transparència, la reforma fiscal i tributària, d’entre d’altres– amb les que lluitar contra la corrupció i obtenir més recursos per a les arques públiques. D’aquesta manera no només s’afavoreix als que més tenen, sinó que des dels governs es contribueix a què tota la pressió en matèria d’atenció social a les persones i a les famílies en risc d’exclusió social recaigui directament sobre els ajuntaments per la seva condició d’instància administrativa més propera als ciutadans. Uns ajuntaments que es veuen obligats a assumir responsabilitats que no els pertoquen, i a retocar els seus pressupostos per a fer front a les necessitats socials, en detriment d’altres polítiques d’àmbit i de responsabilitat local menys peremptòries.

A hores d’ara hauria de ser objecte de debat polític i social que allà on per mor d’una opció política governamental l’administració no arriba o no vol arribar, ho hagi de fer la ciutadania que compleix amb les seves obligacions tributàries, mitjançant iniciatives de format divers que, cal repetir-ho una i mil vegades, són absolutament plausibles, però que haurien de ser també excepcionals. Si més no per evitar el risc de convertir-se en habitud arran l’oblit governamental.

Correspon als governs distribuir els recursos dels quals disposa d’una manera justa, d’acord amb les necessitats socials de cada moment i circumstància. Correspon als governs acarar els problemes d’una hipotètica manca de finançament a partir de promoure una fiscalitat justa i equitativa que eviti que els que més tenen siguin alhora els que fiscalment i proporcionalment menys aporten. I correspon als governs promoure vies complementàries que amb estímuls fiscals, facilitin que la ciutadania exerceixi la seva solidaritat atorgant el seu suport a iniciatives i a projectes promoguts per entitats i institucions d’interès social. En cap cas, però, ha de traslladar-se a la ciutadania la responsabilitat de fer front a les desigualtats socials… A cadascú allò que li pertoca.

Publicat a Diari de Sabadell, el 13 de febrer de 2014

La guspira de Gamonal

Thursday, 06/02/2014 (06:00)

Mentre continuem instal·lats enmig d’un discurs polític monocromàtic que ens ocupa dia i nit, la vida no es detura. Tampoc ho fa l’evolució de les circumstàncies, i de les polítiques econòmiques i socials que condicionen, i que ens continuaran condicionant un futur que ara com ara no es presenta excessivament afalagador. Qui sap si pel distanciament creixent amb la política, la ciutadania se sent sovint massa orfe de referents, i per això mateix  comença a mostrar-se farta d’un estat de coses que no acaba de comprendre. I és que qui més qui menys s’adona que les decisions i els posicionaments que els polítics adopten en el seu nom, no estan massa en sintonia amb els que són els interessos i preocupacions més generalitzats entre la ciutadania. Potser això és el que en part explica el perquè de la baixa nota que els habitants d’aquest país (el d’aquí i el d’allà) atorguem als partits polítics (també els d’aquí i els d’allà), tal com es reflecteix en els resultats de la darrera Enquesta Social Europea, presentats a Barcelona fa un parell de setmanes.

Si parem atenció en els resultats d’aquesta enquesta, no trigarem a adonar-nos que com a mínim en sobresurten un parell de dades que inicialment poden semblar contradictòries, però que no ho són gens. La primera ens informa que els partits polítics són les institucions amb un prestigi menor entre els catalans i entre els espanyols. La segona ens fa adonar que això no obstant, l’interès de la ciutadania per influir en les decisions polítiques no disminueix. Molt al contrari. Tal com es posa de manifest si ens atenem a la creixent mobilització ciutadana a la qual estem assistint. Podria al·legar-se que la situació de crisi econòmica incideix sobre l’opinió que els enquestats manifesten a l’hora de valorar la tasca dels partits polítics en general. Cert. Però ben mirat tampoc podria ser d’una altra manera, atès que la ciutadania percep que els partits viuen enmig d’una realitat política, econòmica i social que no coincideix amb la seva. Tanmateix això s’explicaria pel fet que les qüestions que més preocupen a la societat en general, no s’acaben de veure reflectides en les iniciatives dels partits polítics, més preocupats de guanyar les properes eleccions de torn que no pas d’acarar les causes dels problemes que patim, i que es troben en l’origen dels nostres mals de cap com, per exemple, les desigualtats socials, la corrupció, el frau fiscal, l’evasió de capitals…

És en aquest context, que m’atreveixo a escriure que les paraules de l’alcalde de Burgos, Javier Lacalle, quan afirmava que l’arrel de les mobilitzacions dels veïns del barri de Gamonal no estava en el projecte de bulevard, eren del tot encertades. I és que el projecte de bulevard –amb els interessos especulatius que darrera seu hi niaven—  va ser només l’espurna que calia per prendre la metxa de la indignació davant la possible pèrdua d’una guarderia municipal que l’ajuntament burgalès es negava a rehabilitar, adduint no disposar dels 13 mil euros que calien. Per contra es mostrava disposat a assumir els costos d’un projecte urbanístic de 13 milions d’euros prenyat, això sí, d’interessos ben poc socials.

No ens enganyem. Gamonal haurà protagonitzat el primer episodi capaç d’encendre el foc de la indignació popular per unes actituds polítiques que no només no escolten, sinó que menyspreen als més febles. Gamonal haurà estat la mostra del primer esclat social que té a veure amb una altra crisi latent que es deriva de l’escletxa que existeix entre els que més i els que menys tenen. És en aquest sentit que l’insistent discurs governamental de que ens trobem al final de la crisi, podria ésser percebut com una provocació per les persones que després de tants sacrificis sense retorns ho han perdut pràcticament tot, i que a hores d’ara ja no els queda ni el més petit bri d’esperança. Fa unes setmanes, la revista britànica The Economist, avisava del risc d’esclat d’aquesta crisi social a l’assenyalar Espanya com un dels països amb més probabilitats de patir una alta conflictivitat durant el 2014.

Publicat a Diari de Sabadell, el 6 de febrer de 2014

L’any que acaba, l’any que comença

Thursday, 02/01/2014 (07:36)

Acabem d’encetar un any que se’ns presenta prenyat de reptes. D’acord amb la tradició hora és de fer balanç de l’any que deixem enrere, i de formular propòsits pel que acaba de començar. Si fem una llambregada als titulars dels mitjans de comunicació d’ara fa un any podríem acabar pensant que poques coses han canviat des de llavors. I és que al repassar les hemeroteques descobrim que just ara fa un any els temes que mereixien titulars mediàtics eren pràcticament els mateixos que avui els mereixen: retallades als funcionaris, retallades en polítiques socials, rècord de processos de desnonament d’habitatges, augments de les tarifes de subministraments energètics i de transport públic per sobre de l’IPC, salari mínim interprofessional sota mínims, negativa del govern central d’entendre que cal consultar als catalans i a les catalanes sobre el futur que pel nostre país volem. Però quan ens apropem als fets esdevinguts durant l’any que acaba, ens adonem que malgrat les aparences són moltes les coses que han canviat…, i no pas a fi de bé. I és que en només 12 mesos el país –el d’allà i el d’aquí-  ha sofert una regressió en el temps que ens ha retornat a dies pretèrits que suposàvem superats. I és aquesta la lectura que ‘toca’ fer a l’hora d’avaluar les decisions adoptades sobretot pel govern Rajoy en ocasions –no cal oblidar-ho– amb el suport d’altres formacions polítiques teòricament allunyades de les posicions intransigents que defensa el PP. Han estat decisions de caire econòmic i social del govern de l’Estat les que han marcat la diferència entre l’ahir d’ara fa un any i l’avui. La llei Wert (d’educació), la Fernández-Díaz (de seguretat ciutadana), i la Ruiz-Gallardón (avortament) donen en aquest sentit justa mesura del retrocés operat quant a polítiques socials i a minva de llibertats individuals i col·lectives.

Comença un nou any. I el millor que podria passar-nos d’aquí dotze mesos quan fem balanç dels 365 dies passats, és que haguéssim de concloure que no hem continuat retrocedint en el túnel del temps. Sabem que el futur està per escriure, i que per això mateix se’ns presenta obert, curull d’incerteses i d’oportunitats. Com passa cada any, també en aquest cas del 2014 tenim dipositades il·lusions i esperances, tant personals com col·lectives. Però sabem que les il·lusions, il·lusions són, i que perquè les il·lusions es facin realitat cal empènyer amb força en una mateixa direcció. Només així és possible assolir objectius comuns. Uns objectius que al meu entendre es sintetitzen en aquests dos: exigir als nostres governs polítiques actives per frenar la fractura social que s’està produint en la nostra societat, i exigir també el respecte al dret que ens pertany de poder-nos pronunciar sobre el futur del nostre país. La consecució d’ambdós objectius requereix d’un diàleg que fins ara dissortadament no ha estat. Rajoy entén la Constitució com un límit i no pas com un punt de trobada. Mas opta per amagar-se darrera el sobiranisme a l’hora de tapar l’evidència de les seves mancances i oblits a l’hora de governar el país.

En aquest context, el meu anhel pel 2014 no pot ser altra que voler que sense necessitat d’haver de recórrer repetidament i reiteradament a efemèrides mítiques que ens queden lluny fent oblit exprés d’altres que ens són més properes, els nostres governants s’adonin que la seva missió és estar al servei de la ciutadania, i no pas servir-se d’ella per als seus interessos de partit. Que els nostres governants assumeixin les seves responsabilitats en tots els ordres i en tots els sentits per retornar a la política la confiança que mai no hauria d’haver perdut. Certament els ciutadans i les ciutadanes volem governar-nos i volem decidir. També quant a polítiques econòmiques i socials presidides per l’equitat i per la justícia. Equitat i justícia que ara com ara no sabem veure per enlloc més enllà d’ampul·loses i buides paraules que només serveixen per florir discursos.

Publicat a Diari de Sabadell, el 4 de gener de 2014