Arxiu de la categoria '>> ARTICLES'

Escenaris

Thursday, 26/11/2015 (07:52)

Demà farà dos mesos de les eleccions del 27S i des de llavors vivim instal·lats en una preocupació creixent arran la manca de govern que patim i de les incerteses que aquest fet transmet dins i fora del país. A hores d’ara no sabem encara si les negociacions -tenses i llargues- entre Junts pel Sí (JxS) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) arribaran al port que la principal minoria del Parlament de Catalunya anhela des del moment en el que les urnes varen deixar a la coalició a un sol escó de la ‘comoditat’ que proporcionaven els 63 escons garants de que passés el què passés, Artur Mas renovaria com a president de la Generalitat de Catalunya. Però les coses són com són i atesos els resultats del 27S i una volta esgotat el primer intent d’investidura, quatre continuen essent els escenaris de futur possibles.

Dos d’aquests escenaris són sobradament coneguts i ambdós passen per l’assoliment d’un acord entre JxS i la CUP que paradoxalment passa per superar l’escull Artur Mas. Cas que l’hipotètic acord s’assoleixi pactant-se la continuïtat de Mas com a president (primer escenari) la lectura que se’n desprendrà és que la CUP finalment s’haurà plegat als interessos de JxS cedint en un dels seus posicionaments principals en el que es mostraven més intransigents. Cas d’un hipotètic pas enrere de Mas (segon escenari) ens situaríem davant mateix del final de la seva carrera política i també de la desfeta definitiva de CDC. Però per experiència sabem que en política, el no indòmit és el pas immediatament anterior que cal donar abans d’un sí sense més condicions. Per descomptat que tot apunta que ha de ser un d’aquests dos escenaris -i molt en especial el primer- el més versemblant a despit que això pugui comportar una presidència i un govern dèbils per acarar amb solvència els delicats moments socials i polítics que vivim al quedar, a més, sotmesos al pairo dels vents que en cada moment puguin bufar a la casa dels cupaires.

El tercer dels escenaris -i per a molts també el més convenient- s’obriria just a partir del moment en què les negociacions entre JxS i la CUP fracassessin i Artur Mas optés per deixar esgotar els terminis legals en l’espera del 9 de gener en què quedarien automàticament convocades unes noves eleccions que tindrien lloc el mes de març quan a Madrid ja hi podria haver un nou govern del que se’n coneixerien les intencions quant a la voluntat d’establir o no vies de diàleg i de negociació amb el govern de Catalunya. Una circumstància, aquesta, que en un o altre sentit tindria la seva lògica incidència en les eleccions catalanes. I encara un quart escenari (certament el menys probable de tots els possibles) sorgiria d’un hipotètic canvi radical en l’estratègia de JxS un pic trencades les negociacions amb la CUP. Canvi que tindria com a objectiu evitar unes noves eleccions i garantir la continuïtat d’Artur Mas a la presidència de la Generalitat a partir de conformar una majoria parlamentària alternativa al marge de la CUP.

Cap d’aquests quatre hipotètics escenaris descrits resolt els problemes polítics, econòmics i socials que nien en la societat catalana tant dividida també pel què fa al model de gestió política pel qual cal apostar. Una divisió que en part deriva de les dificultats d’elegir un president i un govern parlamentàriament forts amb capacitat d’assumir fil per randa els punts continguts en la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya el 9 de novembre. Mentre, el govern de Madrid, més preocupat per les eleccions del 20D que no pas per la situació tensa que políticament i socialment es viu a Catalunya, continua optant per deixar a banda la política i apostar per vies de coacció (ara a través del FLA) i judicials. Amb aquesta actitud l’independentisme continua trobant terreny adobat i la solució dels problemes del dia a dia es complica enmig de la perplexitat de la ciutadania.

Publicat a Diari de Sabadell, el 26 de novembre de 2015

Què fer?

Thursday, 19/11/2015 (07:42)

Nit de divendres a dissabte de la setmana. Torno a casa després d’una dura jornada. El mòbil m’alerta de l’arribada d’un missatge urgent. M’aturo, i després de prémer el botó corresponent, l’obro i el llegeixo. Quedo aterrit. París acaba de ser escenari d’un nou atemptat terrorista. El nombre de víctimes es desconeix. Hi ha molta confusió. Trec de la butxaca la meva petita ràdio i sintonitzo una emissora. L’allau d’informacions que rebo no em deixa gens tranquil. “Ens han declarat la guerra!”, diu una veu amb contundència. Unes poques hores després rebo un whatsapp. El llegeixo i tinc la sensació que el seu autor situa els tràgics fets en un context que no em sembla sigui el més idoni. El comunicant em parla de bons i de dolents i conclou amb un dur ‘o ells o nosaltres’. Arribo a casa cansat. Em tanco al meu estudi. Poso música. Vull estar tranquil, amb la ment desperta per poder analitzar els fets esdevinguts a París que de fet són la continuació dels atacs terroristes fets en d’altres escenaris com París mateix, però també a Londres, a Tunísia, a Beirut, a Ankara, a Madrid… Tots ells amb un segell comú: el d’aquells que estan disposats a fer víctimes innocents on sigui i com sigui pel sol fet que hi ha qui no creu o no sent allò que ells creuen i senten. Em pregunto sobre les causes que han fet que el terrorisme internacional hagi tingut el creixement que ha tingut, en especial des d’aquell no tan llunyà 11S de 2001 en el que dos avions pilotats per membres suïcides d’Al-Qaeda s’estavellaren contra les Torres Bessones. Això passava just un any després que Osama Bin Laden declarés al diari londinenc Al Quds Al Arabi la imminència d’un atac ‘molt, molt gran, sense precedents’ que commouria al món.

Deixo la ràdio i poso TV3. Em torno a preguntar sobre el perquè de tot plegat. El perquè d’aquesta ‘guerra’ entre orient i occident de la que en sabem molt però no pas tot. Sabem qui és l’enemic però no acabem de posar-nos d’acord de com combatre’l. Sabem qui mou els fils de les accions terroristes però només intuïm quins són els interessos que els animen i qui i com es financen. Sabem d’on provenen els soldats d’un exèrcit format per persones disposades a immolar-se fanàtiques com són de la seva causa, però ben poc fem per evitar que milers de joves musulmans europeus se sentin més atrets pel Daeix que no pas pels valors inherents a la llibertat i a la democràcia. El resultat és que el Daeix ha pogut estendre en ben pocs anys els seus tentacles a l’Iraq i a Síria i també en el món occidental. L’objectiu: constituir-se com a autoritat religiosa de tots els musulmans del món (el califat) i unir les regions habitades per musulmans per posar-les sota el seu control.

Sense que Daeix continuï captant adeptes, el creixement i el règim de terror que l’Estat Islàmic pretén instaurar no es deturarà i les víctimes es continuaran comptant no només a partir d’actes terroristes com els de París sinó que també entre els grups rebels d’inspiració democràtica sirians i iraquians que inútilment, per manca d’ajut exterior, s’oposen al terror de Daeix. També en forma dels milers de persones de l’Iraq i de Síria fonamentalment que es veuen empeses a emprendre un èxode incert; persones que fugen dels seus llocs d’origen, que fugen de l’opressió i de la persecució amb l’esperança d’arribar a un món que ara més que mai se’ls mira de reüll i fins i tot els estigmatitza.

Potser sí que ens han declarat la guerra. Però potser també nosaltres continuem mirant cap allà on no correspon. La solució no passa per acabar, que també, amb l’Estat Islàmic. S’imposa l’adopció de moltes altres mesures i sobretot la unitat d’acció. I és que també en aquest cas, el pretès axioma de que ‘mort el gos, morta la ràbia’ ni s’acompleix ni s’acomplirà.

Publicat a Diari de Sabadell el 19 de novembre de 2015

Dragon khan

Thursday, 12/11/2015 (06:51)

Confesso que hi ha setmanes en les que confegir aquesta meva col·laboració setmanal a partir de prendre com a referència una qüestió d’actualitat no és tasca senzilla atesa la celeritat en la que els fets es succeeixen i el risc conseqüent d’haver-ne elegit una que en ben poques hores pot quedar depassada i amb ella també el meu comentari. Raonava aquí mateix fa poques setmanes que vivíem instal·lats en una sínia que gira i gira sense que s’entreveiés –fos per amor dels uns o per desamor dels altres–  la manera de parar-la per baixar-ne sense prendre mal. A la vista, però, de com estan anant les coses m’hauré de rectificar a mi mateix ja que, possiblement sense adonar-nos-en, sí que hem baixat de la sínia però per pujar immediatament al Dragon khan que en un trajecte del que en desconeixem el final és garant de renovades emocions. Clar que no sé si a hores d’ara el què més ens convé són emocions en aquesta cursa política que vivim tant plena de tacticismes i de promeses fàcils contràries al què fins ara s’havia fet i d’oblits que mai no haurien d’haver estat.

El frontisme és mala consellera per acarar conflictes polítics. I això perquè en el frontisme hi domina més l’emoció que no pas la raó. I si és cert que sense emoció és difícil que qualsevol projecte progressi adequadament, no és menys cert que sense voluntat d’entendre a l’altre, l’espai pel diàleg i la negociació esdevé un objectiu inabastable. El frontisme impulsat des de les estructures de l’Estat, alimentat des d’un govern que no té capacitat ni credibilitat democràtica per frenar el procés iniciat a Catalunya, ha estat alhora motor d’un altre frontisme que conforma el corrent sobiranista que tampoc no disposa del suport democràtic necessari per poder avançar sense més problemes vers la ‘terra promesa’ de la independència.

És en aquest context que ens trobem al bell mig d’una setmana summament plàcida quant al temps atmosfèric (per allò de l’‘estiuet de Sant Martí’) però altament tempestuosa quant a la dinàmica política del país d’aquí i d’allà. Dilluns, tal com estava previst, el Parlament de Catalunya aprovava per majoria absoluta d’escons una resolució que declarava la seva voluntat d’iniciar el què se’n ha anomenat el procés de desconnexió d’Espanya i a tal fi s’exigia al govern de Catalunya (quan n’hi hagi) l’adopció d’un seguit de mesures per a fer-la possible. La paradoxa és que a les poques hores de ser aprovada aquesta resolució, la mateixa majoria que li havia donat suport posava en evidència la seva escassa sintonia a l’hora d’investir al candidat Artur Mas com a president del govern de Catalunya. Si avui Mas tampoc no és elegit president, recomençarà el procés de consultes per part de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que haurà de fer una nova proposta de candidat o candidata a la cambra en l’espera que abans del 9 de gener en surti elegida la persona que presidirà el  govern. Contràriament ens veurem abocats a unes noves eleccions catalanes el mes de març de 2016. Clar que entremig apareixen les eleccions estatals del 20D que, segons quins siguin els resultats, poden canviar no pas l’enrarit escenari polític però sí la seva decoració i obrir les portes a les converses i a les negociacions entre els governs de Madrid i el de Catalunya que fa temps haurien d’haver-se produït i que hauran de culminar en un referèndum.

Tal com escrivia més amunt, això pot anar d’aquesta o d’una altra manera. Vés a saber! Tot depèn de qui primer deixi de prémer l’accelerador en aquesta cursa entre els que s’obliden que els desencontres polítics es resolen des de la política i no pas des de la judicatura i els que consideren que el camí de la desobediència és el més encertat per assolir els objectius que es persegueixen.

Publicat a Diari de Sabadell, el 12 de novembre de 2015

Nit de la Ciència i del Coneixement

Thursday, 05/11/2015 (08:18)

Sabíeu que a Sabadell es titulen cada any una quarantena de metges de la UAB i que cada curs es graduen nous dissenyadors formats a les aules de l’ESDI procedents de tots els punts de l’Estat? Sabíeu que la nostra és la ciutat seu d’un centre pioner i de referència mundial quant als antecedents i a l’evolució de l’espècie humana com ho és l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont? Sabíeu que aquí es desenvolupa una recerca d’alt nivell en l’àmbit de la salut? Sabíeu que amb la recerca que es porta a terme des de l’ESDIColor_LAB es contribueix a fixar les tendències de color pels propers anys mitjançant la seva condició de ser membres i únics representants de tot l’Estat en l’associació internacional Intercolor en la que es defineixen els colors que veurem aplicats als nostres productes amb dos anys d’antelació? De ben segur que el sol plantejament d’alguna o de totes aquestes preguntes que acabo de formular poden sorprendre a molts pel fet que no hi ha massa sabadellencs i sabadellenques que sàpiguen que el Parc Taulí és a més d’un centre d’atenció sanitària que res no té a envejar a d’altres, un hospital universitari de referència en el qual es formen metges i recercadors, i que des de la seva Fundació es fomenta la innovació i la recerca en l’àmbit de la salut i en el de l’atenció sanitària així com la transferència de resultats d’aquesta recerca a la societat. Comptat i debatut: que la nostra és una ciutat en la que la recerca de qualitat ocupa un lloc preeminent malgrat això ens passi tant i tant desapercebut per a la majoria.

Qui sap si per això, i en qualsevol cas amb la voluntat de posar en valor aquesta recerca de nivell, de donar a conèixer els projectes que neixen i es desenvolupen a Sabadell i de contribuir al foment de vocacions científiques, la Fundació Parc Taulí, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Fundació Bosch i Cardellach i l’Ajuntament de Sabadell es varen complicitar per treballar en la programació d’un espectacle/manifestació d’àmbit ciutadà que servís de suport i de difusió de la ciència i del coneixement que des de la nostra ciutat es genera; treballs que s’han concretat en la que serà la primera i molt festiva Nit de la Ciència i del Coneixement que conduirà el periodista Pere Renom (del ‘Quèquicom’) i que comptarà amb les actuacions del Quartet vocal Mèlt (de l’‘Oh, Happy Day’ de TV3) i del Quintet de Vent i Fusta de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Aquest espectacle/manifestació tindrà lloc el proper 18 de novembre a les 8 de la tarda al teatre municipal La Faràndula.

Aquesta I Nit de la Ciència i el Coneixement compta amb l’adhesió i la col·laboració de diversos ens i organitzacions ciutadanes i alhora presenta una vessant solidària atès que els ingressos que s’obtinguin de la venda d’entrades i de les aportacions que s’estan rebent aniran destinats a un dels projectes desenvolupats des dels centres de recerca universitaris que tenim a Sabadell. Enguany, el projecte elegit, ha estat el que s’impulsa des del Parc Taulí per tal de millorar la prevenció dels trastorns mentals en infants i joves que afecten a un 20% de persones d’aquests dos col·lectius.

El Parc Taulí és un centre capdavanter en la prevenció i atenció de la Salut Mental, en el que hi treballen professionals d’aquest àmbit i de pediatria juntament amb investigadors del Parc Taulí mateix i de l’Observatori de Salut Mental de Catalunya.

Tot plegat –Nit i suport a un projecte– fa que ens trobem davant una bona causa i una bona oportunitat per donar a conèixer una faceta més d’allò que a Sabadell i des de Sabadell es fa.

Publicat a Diari de Sabadell, el 5 de novembre de 2015

Corrupció

Thursday, 29/10/2015 (07:10)

Hi hem de tornar i proclamar-ho sense ambages: La corrupció és corrupció i punt. I no pel fet que afecti als uns o afecti als altres ha de guanyar o perdre rellevància. No hi ha –no hi pot haver— corruptors i corruptes bons (quan són ‘dels meus’) o dolents (quan són ‘dels altres’). Feta aquesta puntualització, m’he d’afanyar a escriure que si avui els casos de corrupció vinculats al finançament dels partits polítics ocupen un primeríssim pla de l’actualitat política tant a Catalunya com a la resta de l’Estat, és perquè quan es varen posar en evidència els primers símptomes que hi apuntaven, qui més qui menys va preferir mirar cap a una altra banda en comptes d’agafar el brau per les banyes, acarar el problema, i prendre la iniciativa amb l’adopció de mesures legislatives capaces de garantir la més absoluta transparència quant al finançament dels partits polítics i quant a les donacions que aquests poden rebre de particulars o d’ens diversos. La llei de finançament dels partits polítics aprovada el 1990 i les modificacions, escasses, que posteriorment s’hi van introduir no van resoldre la qüestió al deixar massa escletxes obertes per on escapolir-se’n. Sabem que aquest és malauradament un país en el que encara domina el vell principi que resa que ‘feta la llei, feta la trampa’. En unes altres paraules: a cap partit polític no li interessava llavors entrar a fons en aquesta qüestió, convençuts com estaven que mai no s’arribaria fins on ara s’ha arribat.

Quan Pasqual Maragall, en seu parlamentària, etzibà a CiU i a Artur Mas allò de “vostès tenen un problema que es diu 3%”, ningú no podia imaginar el caràcter premonitori d’aquella acusació a despit que l’assumpte, estranyament i vés a saber ben bé perquè, quedés en l’oblit cobert per la pàtina d’un silenci que mai no hauria mai d’haver. I durant 10 anys ningú no en va demanar explicacions. No ho van fer ni la resta de partits ni tampoc els mitjans de comunicació. Potser perquè els governs estatals –els d’un i els d’un altre signe— preferien callar a canvi de continuar rebent el suport de la llavors federació de CiU i de no remoure aigües fètides que al cap i a la fi a tothom podien esquitxar, tal com malauradament ha quedat demostrat.

Diuen els castellans que ‘de aquellos polvos esos lodos’. En unes altres paraules: si quan calia s’hagués fet el què calia per acabar amb la pràctica de que els partits es financessin fent-se escàpols de la llei mitjançant canals i organitzacions poc transparents, segurament no ens trobaríem en la situació per la qual avui ens trobem en què la corrupció no només ocupa un primer pla de l’actualitat política sinó que serveix per desviar l’atenció en relació a problemes urgents que cal acarar i que, alhora, contribueix a embolicar una troca que de per si ja estava prou embolicada. És d’aquesta manera que utilitzar arguments tant amanits com el d’una actuació judicial desproporcionada o de maniobra política interessada que uns i altres utilitzen quan els convé o els toca el rebre de prop ja no serveix de massa. La ciutadania està farta d’aquest estat de coses i els partits polítics s’han d’adonar que si d’una vegada no es fa net, la seva credibilitat serà cada vegada més qüestionada.

En aquest context, aquesta setmana ha acabat una legislatura (l’espanyola) i n’ha començat una altra (la catalana). En l’horitzó, però, no es visualitza el desenllaç del conflicte Catalunya-Espanya i tot sembla indicar que malgrat tot anem cap a un període d’estancament que només podria alterar-se amb els resultats i amb el govern que sorgeixi de les eleccions estatals del 20D. Després de les eleccions del 27S, l’independentisme no disposa de capacitat suficient per imposar-se amb un Artur Mas a la baixa, de la mateixa manera que Espanya tampoc no la té per aturar el procés amb un Mariano Rajoy que pot deixar de ser president espanyol a molt curt termini. Deu ser hora de fer net del tot. No us sembla?

Publicat a Diari de Sabadell, el 29 de novembre de 2015

Ni escoltar, ni mirar…

Thursday, 22/10/2015 (07:09)

Deia la meva sàvia àvia que ‘no hi ha pitjor sord que aquell que no vol escoltar, ni pitjor cec que aquell que no hi vol veure’. Uns principis, els de no escoltar ni mirar, que apliquen amb escreix els que davant la creixent desafecció entre Catalunya i Espanya prefereixen acarar les divergències polítiques des de la judicatura i no pas des de la negociació política. Clar que a Rajoy i els seus, com a hereus que són d’un espanyolisme de ‘rancio abolengo’, els anava bé mantenir la tensió amb Catalunya perquè els reportava rèdits electorals. Però per les anàlisis demoscòpiques sabem ara que el PP es troba en hores baixes i que perd pistonada, i que ho fa a favor d’una formació política relativament jove: Ciutadans. La paradoxa és que aquesta formació nascuda a Catalunya, malgrat la insistència dels populars en posar de relleu aquesta circumstància d’origen per desacreditar-la, és vista com a alternativa possible al PP, també més enllà de l’Ebre. Al cap i a la fi, els idearis del PP i de Ciutadans no són massa distants l’un de l’altre, a despit que pel què fa com acarar la situació catalana divergeixin substancialment. El PP creu que el que passa a Catalunya és un ‘souflée’ que es desinflarà en qualsevol moment. Ciutadans, per contra, consideren que el conflicte existeix i que només amb diàleg i negociació política podrà fer-se front a les desavinences. Que Ciutadans continuï creixent en expectatives de vot de cara al 20D és d’altra banda senyal inequívoc que un dels molts errors comesos pel PP ha estat el no prendre en consideració que sigui quin sigui el desenllaç de la dinàmica política que es viu a Catalunya, els seus efectes es deixaran sentir a la resta d’Espanya i en qualsevol cas dinamitaran definitivament el model d’Estat pel qual els populars aposten.

Entestat com està el PP en no escoltar ni en no mirar cap on caldria i valer-se de la justícia per frenar el moviment cívic que es viu a Catalunya, no tenen temps d’adonar-se que amb aquesta actitud només aconsegueixen efectes contraris als que persegueixen. A cada pas que Rajoy i els seus donen, la nòmina de sobiranistes a Catalunya creix. El darrer capítol en aquesta escalada d’insensateses polítiques del govern de l’Estat s’escrivia fa just una setmana quan la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en resposta a les declaracions de Mas després de comparèixer com a imputat en la causa judicial oberta arran el 9N, aixecava encara una mica més el llistó de les amenaces, amb una hipotètica suspensió de l’autonomia inclosa.

Apuntava el jutge Santiago Vidal en una tertúlia de TV3, que serien les urnes del 20D les que decidirien la sort final del procés judicial incoat pel 9N. Si l’electorat passa definitivament factura al PP el 20D, un hipotètic govern sense la seva presència obriria noves perspectives en les relacions Catalunya-Espanya, i amb elles, el cas contra Mas i les conselleres Ortega i Rigau passaria a millor vida. Però que ningú no s’enganyi ja que cas d’aquest hipotètic relleu en el govern de l’Estat, el conflicte Catalunya-Espanya només acabarà trobant vies de solució si el ‘nou’ govern s’avingués a acceptar que l’exercici del dret a decidir que el 27S va ser avalat pel 72% de l’electorat, és un assumpte innegociable.

Així les coses, el dia a dia no fa més que engrandir la distància que separa a la ciutadania catalana del govern central i de retruc de l’Estat, alhora que redimesiona la figura heroica d’un Mas que, de moment, del conflicte en surt reforçat. Clar també, que mentre es manté el pols Catalunya-Estat, Rajoy i Mas troben en el ‘procés’ el millor aliat al no haver de retre comptes quant als actes de govern adoptats pels seus respectius executius, ni quant a les retallades socials que han aplicat, ni quant als casos de corrupció que directament o indirectament afecten a les seves respectives formacions polítiques.

Publicat a Diari de Sabadell, el 22 d’octubre de 2015

De l’arbre i del bosc

Thursday, 15/10/2015 (07:53)

Han passat pràcticament tres setmanes des d’aquell 27S que políticament va ser presentat com el dia en el que Catalunya havia de pronunciar-se en relació a la independència. L’ara president en funcions de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, proclamava en aquest sentit i en plena campanya electoral que qui no votés a una de les dues candidatures independentistes que es presentaven a elecció estava, de facto, votant contra el sobiranisme sense cap més solució de continuïtat. En aquesta tessitura, atesos els resultats que de les eleccions se’n varen derivar, no ens hauria de sorprendre que les lectures que de la sentència de les urnes se’n fan siguin tant distants i diverses com ho són els punts d’observació de cadascú davant el ‘procés’. Sigui com sigui, a hores d’ara sembla estar-se lluny encara d’un programa d’actuació i d’un govern que comptin com a mínim amb el suport de les dues forces polítiques que disposen de la majoria absoluta dels escons en el Parlament de Catalunya; dues forces a les que uneix l’objectiu comú d’assolir la independència però que els separen línies vermelles difícils de superar. D’aquí que haurem de ser pacients abans no coneguem el desenllaç de les negociacions que es porten a terme i, en conseqüència, el contingut del programa de govern a aplicar durant la legislatura. I si m’ho permeten, en clau estrictament local i a risc de ser titllat de poc oportú, des de Sabadell també estem en l’espera del nou govern per desencallar qüestions tals com el contingut de les polítiques socials a desenvolupar pel nou govern o les relacionades amb la prolongació del traçat dels ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya pel subsòl sabadellenc, especialment en allò que fa referència a la demanda ciutadana de soterrament de les vies fins passat el castell de Can Feu.

No escapa a ningú la gran transcendència política dels dies que estem vivint a Catalunya a despit que aquesta nostra immediatesa no hauria de ser com un arbre frondós que ens priva de percebre la magnitud del bosc que s’amaga darrera dels nostres estrets límits geogràfics on s’hi juguen ‘partides’ decisives en les que les persones compten dissortadament ben poc i els interessos geoestratègics són decisius. Fa ben pocs dies es produïa a Ankara un nou atemptat terrorista que hauria d’haver disparat totes les alarmes en el sí de l’anomenada comunitat internacional. Però no sembla que hagi estat així. En joc hi ha la preservació de l’estabilitat d’un país que és pont físic i metafòric entre Occident i Orient. Un país que reclama el seu ingrés a la UE. Un país que per ser musulmà, és peça clau per a l’estabilitat d’aquest Orient que a hores d’ara -i molt especialment des de l’aparició en escena de l’Estat Islàmic- és la zona del planeta sotmesa a una major tensió. En el rerefons d’aquest escenari tant complicat de l’Orient Proper i l’Orient Mitjà, continua plenament vigent el conflicte entre Israel i Palestina així com les dramàtiques situacions que es viuen a l’Afganistan, a Siria, a l’Iraq…, on a més de vulnerar-se els més elementals drets humans i ocasionar milers de víctimes innocents, s’obliga a un èxode de persones a la cerca d’un acolliment i d’un refugi que fins fa ben poc els era pràcticament negat. Hauran estat necessàries imatges d’infants morts per a moure sentiments d’indignació i de solidaritat…

Però davant aquest estat de coses, la UE i els governs dels seus països membres continuen instal·lats en la indecisió política pels interessos diferents que sobre la zona des d’Europa es tenen. I no solament això sinó que costa assumir l’acolliment responsable de les persones que fugen dels seus països a la cerca d’una dignitat que allà els ha estat arrabassada. Com sempre s’esdevé en situacions similars, ens sobren les paraules i les bones intencions i ens manquen accions que pensin en les persones primer i que apuntin a la cerca de les solucions per als problemes de fons després.

Publicat a Diari de Sabadell, el 15 d’octubre de 2015

Notes postelectorals

Thursday, 08/10/2015 (06:21)

Vivim dies intensos que faran que passi el què passi els propers dies i setmanes, res ja no sigui com fins ara havia estat no només en visió estricta de país, sinó que tampoc en visió àmplia d’Estat. Però que això sigui així no impedeix que el món continuï girant i que els fets de cada dia em moguin a algunes reflexions.

1. No pot deixar de sorprendre ni a propis ni a estranys, que Mariano Rajoy continuï enrocat en posicions numantines, jugant amb les xifres a la seva conveniència, fent declaracions altives que solament serveixen per excitar encara més al personal. No s’adona –o no és vol adonar que és molt pitjor– que a Catalunya, però també a Espanya, està passant quelcom més que allò que ell vol creure és la conseqüència d’un ‘souflée’ que d’un moment a l’altra indefectiblement es desinflarà. Deu ser per aquesta miopia analítica i política que exhibeix el president del govern espanyol que no sap ‘veure’, per exemple, que des que ell està al capdavant del govern, una de les forces opositores del PP –Ciutadans (C’s)– no ha deixat de créixer a tot l’Estat, de la mateixa manera que tampoc no ho ha deixat de fer el corrent independentista a Catalunya; una opció, aquesta darrera, que li plagui o no al senyor Rajoy, acaba d’aconseguir a les urnes més del 47% dels vots. Diuen els que hi entenen, que en política tot es pot justificar. Estic disposat a admetre aquesta hipòtesi de treball a costa d’afegir-hi que si bé en política tot és possible, mai no ho hauria de ser el no fer res o fer allò que políticament no convé com, per exemple, optar per judicialitzar la política en comptes d’acarar els contratemps i els desencontres polítics donant la cara amb ganes de trobar-hi solucions. Amb la judicialització de la política s’alimenten passions i es fa un flac favor a la política mateixa i a la judicatura, però sobretot a la democràcia. El senyor Rajoy espera que el temporal amaini i que el temps canviï al seu favor. I a les alçades de la pel·lícula a les que estem, pot estar-ne ben segur, ni una cosa ni l’altra succeirà… Com deia la meva sàvia àvia  ‘ja pots xiular si el burro no es vol moure’ o ‘no hi ha pitjor sord que aquell que no vol escoltar’.

2. Un diari estatal explica que un jove andalús haurà d’ingressar a la presó arran el robatori ara fa set anys d’una bicicleta de la versió sevillana del ‘bicing’ barceloní. No deixa de sorprendre’m –d’indignar-me, hauria d’escriure, per a ser més precís— que puguin donar-se casos com aquest, i que per contra, aquells i aquelles que han comés fraus de tota mena i magnitud i que fins i tot –com passa en el cas Palau de la Música— aquells que han reconegut la seva culpa, res no els passi; ni a elles, ni a ells, ni als que podrien estar involucrats en connivències afers que tenen a veure amb la corrupció, amb el finançament il·legal de partits polítics, amb les males pràctiques polítiques…

3. Després de mirar-me per enèsima vegada els resultats del 27S, constato la paradoxa d’una Catalunya en la que una part important de la seva ciutadania dóna suport a la independència i que alhora és incapaç d’aconseguir que els seus representants polítics es posin d’acord per a exercir una de les competències nuclears de les quals el Parlament de Catalunya disposa i que no depenen de ningú més. M’estic referint a l’aprovació de l’ajornada per 30 anys llei electoral catalana que, d’entre d’altres coses, hauria d’acabar, o com a mínim hauria de matisar la desigualtat que es deriva del fet que mentre un diputat o una diputada de la demarcació de Barcelona precisa de més de 40 mil vots per ser elegit o elegida, a la de Lleida solament n’hi calen poc més de la meitat… No havíem quedat que en democràcia tots els vots valen el mateix?

Publicat a Diari de Sabadell, el 8 d’octubre de 2015

L’hora de la política

Thursday, 01/10/2015 (06:13)

Va caldre que passessin ben poques hores des les transcendentals eleccions de diumenge perquè tot quedés pràcticament dit i escrit quant a les valoracions dels resultats obtinguts per cada força política. Les lectures que uns –els polítics– i els altres –els periodistes i els tertulians– han/hem fet de la sentència democràtica de diumenge avalada per una molt alta participació, han estat diferents i distants segons el punt de vista de cadascú; punt de vista que, per què negar-ho, a voltes impedeix també fer una lectura més tranquil·la dels resultats..

Ningú no pot negar que l’opció independentista conseqüència de la suma de vots de JxS i de la CUP, ha estat la guanyadora a l’assolir la majoria absoluta d’escons encara que no de vots. Correspon, doncs, a aquestes dues forces polítiques gestionar la victòria de l’independentisme i assumir la responsabilitat de formar i donar suport a un govern. Però si bé és cert que JxS i CUP disposen en conjunt d’una majoria parlamentària suficient, també ho és que els seus respectius fulls de ruta continuen tan separats com ho estaven abans de la cita electoral, amb unes línies vermelles perfectament definides. En comú la coincidència en quin ha de ser l’instrument de gestió política pel qual aposten: la independència. A partir d’aquí, però, tot és una altra cosa…

Al costat de l’evidència indiscutible de qui ha guanyat les eleccions, se situa una majoria de ciutadans i de ciutadanes que amb el seu vot han dit que l’instrument de gestió política pel qual aposten no és la independència. Des del ple respecte democràtic als suports que l’electorat ha atorgat a cadascú, l’independentisme no es pot atribuir en conseqüència posicionaments i vots que no els corresponen sota el pretext que durant la campanya hi va haver formacions polítiques que no es van manifestar a favor però tampoc en contra de la independència. Sabíem que les de diumenge eren ‘només’ unes eleccions jurídicament autonòmiques, de la mateixa manera que sabíem que per mor de l’actitud intransigent del PP, les eleccions acabarien adquirint el caràcter de políticament plebiscitàries. En coherència, bo és reconèixer que els vots que avui abonen l’independentisme no disposen de majoria absoluta sense que això signifiqui restar el més mínim valor al suport que aquesta opció va rebre a les urnes.

Davant el que pot ser un nou atzucac de la política catalana quant a qui ha de liderar el nou govern i al full de ruta a seguir, no hauria de caure en l’oblit la veu –en aquest cas pràcticament unànime– que sorgia de les urnes d’exigència d’un canvi radical en les relacions Catalunya-Espanya. Aquesta és una altra de les lectures possibles a fer que es desprèn de que el 71% de l’electorat es pronunciés, amb tots els matisos que es vulgui, en contra de l’immobilisme del govern central i del PP i a favor de l’establiment d’un nou marc relacional polític entre Catalunya i Espanya.

Torna a ser l’hora de la política; una hora que hauria de considerar l’oportunitat de prendre com a punt de partida aquesta altra majoria parlamentària del 71% a partir de la qual establir un acord ampli de país que al seu torn permeti exigir sense escletxes i amb tota la legitimitat del món davant d’Europa, la negociació que fins ara ens ha estat negada per part de l’Estat per establir un model relacional que apriorísticament no hauria d’excloure cap instrument de gestió política, d’entre els quals la independència n’és un, encara que no pas l’únic.

Publicat a Diari de Sabadell, el 1r d’octubre de 2015

Cuina

Thursday, 24/09/2015 (06:05)

En ocasió d’una selecció de personal a la qual vaig participar fa un munt d’anys, vaig sotmetre’m a una pila de tests psicotècnics d’aquells que no s’acaben mai. He de confessar que en alguns dels tests plantejats fins i tot m’hi vaig sentir còmode i me’ls vaig prendre com si d’un entreteniment es tractés. Eren els que apel·laven a la lògica per obtenir-ne la resposta que es buscava, ja fos a partir d’una sèrie de gràfics o d’una sèrie de números en les que calia esbrinar-ne el gràfic o número que la continuava. D’altres tests, per contra, eren feixucs amb la sensació que les preguntes, encara que plantejades de manera diferent, es repetien una i mil vegades. Però del contingut de tots els tests als quals se’m va sotmetre, la qüestió que més em va cridar l’atenció va ser aquella en la que se’m preguntava, amb obligació d’elegir una de les dues opcions, si cas que tingués de treballar en un restaurant preferiria ser cuiner o maître. Eren llavors temps en els que els cuiners encara no gaudien del glamour del qual ara disposen. Arran la pregunta se’m va plantejar un dilema: possiblement, per a la posició a la qual jo optava, la resposta que suposava seria aconsellable era l’opció de maître. És a dir la persona que en un restaurant té la responsabilitat de ‘vendre’ el producte i de convèncer als comensals de la bondat dels plats que a la cuina s’elaboren. Contra aquest pronòstic i després de donar-hi algunes voltes, vaig optar per l’opció cuiner. El raonament que vaig seguir, i que un parell de dies més tard vaig haver de defensar davant del psicòleg encarregat del procés, va ser més o menys aquest: un bon restaurant amb un bon maître però amb una cuina deficient té un recorregut i un futur d’èxit escàs. Contràriament un restaurant que disposi d’un bon cuiner, encara que el maître no sigui un crack, té moltes possibilitats de tirar endavant. Contra allò que suposava quan vaig sortir de l’entrevista, no només vaig mantenir-ne en el procés de selecció, sinó que vaig ser jo l’elegit per ocupar el lloc de treball que es volia cobrir.

Amb el pas dels anys, ateses les responsabilitats professionals amb les quals m’he tingut d’afrontar al llarg de la meva vida laboral, he comprovat en pell pròpia que en qualsevol organització que es vulgui eficient cal disposar d’un bon maître, és a dir d’un alt dirigent amb dots de lideratge i de comunicació. Clar, però, que si aquest maître no disposa en el seu equip d’un cuiner capaç de preparar els plats de tal manera que quan arribin a la taula mereixin la satisfacció generalitzada dels comensals, la seva feina quedarà qüestionada per manca de coherència entre allò que promet quan explica les bondats de la carta i la qualitat del plat que finalment arriba a la taula.

Quelcom d’això deu estar passant en l’àmbit de la política, quan són les emocions i les promeses les que s’imposen a les raons i a les idees. La cuina, també en política, exigeix del treball eficient que ha de garantir l’ús de les millors matèries primeres així com disposar dels bons oficis d’un cuiner capaç de treure’n el millor partit. Si això passa, l’èxit del restaurant està garantit. Si per contra els plats no es treballen convenientment, el fracàs està assegurat…

El nostre és sens dubte un país de bons maîtres polítics. Del que ja no estic tan segur és que aquests polítics estiguin assistits per cuiners capaços d’adaptar-se als signes dels temps i treballar amb l’objectiu que els sabors polítics més diversos i aconseguir elaborar plats que mereixin la major acceptació possible entre els comensals, entre la ciutadania.

Publicat a Diari de Sabadell, el 24 de setembre de 2015