Notes postelectorals

Thursday, 08/10/2015 (06:21)

Vivim dies intensos que faran que passi el què passi els propers dies i setmanes, res ja no sigui com fins ara havia estat no només en visió estricta de país, sinó que tampoc en visió àmplia d’Estat. Però que això sigui així no impedeix que el món continuï girant i que els fets de cada dia em moguin a algunes reflexions.

1. No pot deixar de sorprendre ni a propis ni a estranys, que Mariano Rajoy continuï enrocat en posicions numantines, jugant amb les xifres a la seva conveniència, fent declaracions altives que solament serveixen per excitar encara més al personal. No s’adona –o no és vol adonar que és molt pitjor– que a Catalunya, però també a Espanya, està passant quelcom més que allò que ell vol creure és la conseqüència d’un ‘souflée’ que d’un moment a l’altra indefectiblement es desinflarà. Deu ser per aquesta miopia analítica i política que exhibeix el president del govern espanyol que no sap ‘veure’, per exemple, que des que ell està al capdavant del govern, una de les forces opositores del PP –Ciutadans (C’s)– no ha deixat de créixer a tot l’Estat, de la mateixa manera que tampoc no ho ha deixat de fer el corrent independentista a Catalunya; una opció, aquesta darrera, que li plagui o no al senyor Rajoy, acaba d’aconseguir a les urnes més del 47% dels vots. Diuen els que hi entenen, que en política tot es pot justificar. Estic disposat a admetre aquesta hipòtesi de treball a costa d’afegir-hi que si bé en política tot és possible, mai no ho hauria de ser el no fer res o fer allò que políticament no convé com, per exemple, optar per judicialitzar la política en comptes d’acarar els contratemps i els desencontres polítics donant la cara amb ganes de trobar-hi solucions. Amb la judicialització de la política s’alimenten passions i es fa un flac favor a la política mateixa i a la judicatura, però sobretot a la democràcia. El senyor Rajoy espera que el temporal amaini i que el temps canviï al seu favor. I a les alçades de la pel·lícula a les que estem, pot estar-ne ben segur, ni una cosa ni l’altra succeirà… Com deia la meva sàvia àvia  ‘ja pots xiular si el burro no es vol moure’ o ‘no hi ha pitjor sord que aquell que no vol escoltar’.

2. Un diari estatal explica que un jove andalús haurà d’ingressar a la presó arran el robatori ara fa set anys d’una bicicleta de la versió sevillana del ‘bicing’ barceloní. No deixa de sorprendre’m –d’indignar-me, hauria d’escriure, per a ser més precís— que puguin donar-se casos com aquest, i que per contra, aquells i aquelles que han comés fraus de tota mena i magnitud i que fins i tot –com passa en el cas Palau de la Música— aquells que han reconegut la seva culpa, res no els passi; ni a elles, ni a ells, ni als que podrien estar involucrats en connivències afers que tenen a veure amb la corrupció, amb el finançament il·legal de partits polítics, amb les males pràctiques polítiques…

3. Després de mirar-me per enèsima vegada els resultats del 27S, constato la paradoxa d’una Catalunya en la que una part important de la seva ciutadania dóna suport a la independència i que alhora és incapaç d’aconseguir que els seus representants polítics es posin d’acord per a exercir una de les competències nuclears de les quals el Parlament de Catalunya disposa i que no depenen de ningú més. M’estic referint a l’aprovació de l’ajornada per 30 anys llei electoral catalana que, d’entre d’altres coses, hauria d’acabar, o com a mínim hauria de matisar la desigualtat que es deriva del fet que mentre un diputat o una diputada de la demarcació de Barcelona precisa de més de 40 mil vots per ser elegit o elegida, a la de Lleida solament n’hi calen poc més de la meitat… No havíem quedat que en democràcia tots els vots valen el mateix?

Publicat a Diari de Sabadell, el 8 d’octubre de 2015

L’hora de la política

Thursday, 01/10/2015 (06:13)

Va caldre que passessin ben poques hores des les transcendentals eleccions de diumenge perquè tot quedés pràcticament dit i escrit quant a les valoracions dels resultats obtinguts per cada força política. Les lectures que uns –els polítics– i els altres –els periodistes i els tertulians– han/hem fet de la sentència democràtica de diumenge avalada per una molt alta participació, han estat diferents i distants segons el punt de vista de cadascú; punt de vista que, per què negar-ho, a voltes impedeix també fer una lectura més tranquil·la dels resultats..

Ningú no pot negar que l’opció independentista conseqüència de la suma de vots de JxS i de la CUP, ha estat la guanyadora a l’assolir la majoria absoluta d’escons encara que no de vots. Correspon, doncs, a aquestes dues forces polítiques gestionar la victòria de l’independentisme i assumir la responsabilitat de formar i donar suport a un govern. Però si bé és cert que JxS i CUP disposen en conjunt d’una majoria parlamentària suficient, també ho és que els seus respectius fulls de ruta continuen tan separats com ho estaven abans de la cita electoral, amb unes línies vermelles perfectament definides. En comú la coincidència en quin ha de ser l’instrument de gestió política pel qual aposten: la independència. A partir d’aquí, però, tot és una altra cosa…

Al costat de l’evidència indiscutible de qui ha guanyat les eleccions, se situa una majoria de ciutadans i de ciutadanes que amb el seu vot han dit que l’instrument de gestió política pel qual aposten no és la independència. Des del ple respecte democràtic als suports que l’electorat ha atorgat a cadascú, l’independentisme no es pot atribuir en conseqüència posicionaments i vots que no els corresponen sota el pretext que durant la campanya hi va haver formacions polítiques que no es van manifestar a favor però tampoc en contra de la independència. Sabíem que les de diumenge eren ‘només’ unes eleccions jurídicament autonòmiques, de la mateixa manera que sabíem que per mor de l’actitud intransigent del PP, les eleccions acabarien adquirint el caràcter de políticament plebiscitàries. En coherència, bo és reconèixer que els vots que avui abonen l’independentisme no disposen de majoria absoluta sense que això signifiqui restar el més mínim valor al suport que aquesta opció va rebre a les urnes.

Davant el que pot ser un nou atzucac de la política catalana quant a qui ha de liderar el nou govern i al full de ruta a seguir, no hauria de caure en l’oblit la veu –en aquest cas pràcticament unànime– que sorgia de les urnes d’exigència d’un canvi radical en les relacions Catalunya-Espanya. Aquesta és una altra de les lectures possibles a fer que es desprèn de que el 71% de l’electorat es pronunciés, amb tots els matisos que es vulgui, en contra de l’immobilisme del govern central i del PP i a favor de l’establiment d’un nou marc relacional polític entre Catalunya i Espanya.

Torna a ser l’hora de la política; una hora que hauria de considerar l’oportunitat de prendre com a punt de partida aquesta altra majoria parlamentària del 71% a partir de la qual establir un acord ampli de país que al seu torn permeti exigir sense escletxes i amb tota la legitimitat del món davant d’Europa, la negociació que fins ara ens ha estat negada per part de l’Estat per establir un model relacional que apriorísticament no hauria d’excloure cap instrument de gestió política, d’entre els quals la independència n’és un, encara que no pas l’únic.

Publicat a Diari de Sabadell, el 1r d’octubre de 2015

Cuina

Thursday, 24/09/2015 (06:05)

En ocasió d’una selecció de personal a la qual vaig participar fa un munt d’anys, vaig sotmetre’m a una pila de tests psicotècnics d’aquells que no s’acaben mai. He de confessar que en alguns dels tests plantejats fins i tot m’hi vaig sentir còmode i me’ls vaig prendre com si d’un entreteniment es tractés. Eren els que apel·laven a la lògica per obtenir-ne la resposta que es buscava, ja fos a partir d’una sèrie de gràfics o d’una sèrie de números en les que calia esbrinar-ne el gràfic o número que la continuava. D’altres tests, per contra, eren feixucs amb la sensació que les preguntes, encara que plantejades de manera diferent, es repetien una i mil vegades. Però del contingut de tots els tests als quals se’m va sotmetre, la qüestió que més em va cridar l’atenció va ser aquella en la que se’m preguntava, amb obligació d’elegir una de les dues opcions, si cas que tingués de treballar en un restaurant preferiria ser cuiner o maître. Eren llavors temps en els que els cuiners encara no gaudien del glamour del qual ara disposen. Arran la pregunta se’m va plantejar un dilema: possiblement, per a la posició a la qual jo optava, la resposta que suposava seria aconsellable era l’opció de maître. És a dir la persona que en un restaurant té la responsabilitat de ‘vendre’ el producte i de convèncer als comensals de la bondat dels plats que a la cuina s’elaboren. Contra aquest pronòstic i després de donar-hi algunes voltes, vaig optar per l’opció cuiner. El raonament que vaig seguir, i que un parell de dies més tard vaig haver de defensar davant del psicòleg encarregat del procés, va ser més o menys aquest: un bon restaurant amb un bon maître però amb una cuina deficient té un recorregut i un futur d’èxit escàs. Contràriament un restaurant que disposi d’un bon cuiner, encara que el maître no sigui un crack, té moltes possibilitats de tirar endavant. Contra allò que suposava quan vaig sortir de l’entrevista, no només vaig mantenir-ne en el procés de selecció, sinó que vaig ser jo l’elegit per ocupar el lloc de treball que es volia cobrir.

Amb el pas dels anys, ateses les responsabilitats professionals amb les quals m’he tingut d’afrontar al llarg de la meva vida laboral, he comprovat en pell pròpia que en qualsevol organització que es vulgui eficient cal disposar d’un bon maître, és a dir d’un alt dirigent amb dots de lideratge i de comunicació. Clar, però, que si aquest maître no disposa en el seu equip d’un cuiner capaç de preparar els plats de tal manera que quan arribin a la taula mereixin la satisfacció generalitzada dels comensals, la seva feina quedarà qüestionada per manca de coherència entre allò que promet quan explica les bondats de la carta i la qualitat del plat que finalment arriba a la taula.

Quelcom d’això deu estar passant en l’àmbit de la política, quan són les emocions i les promeses les que s’imposen a les raons i a les idees. La cuina, també en política, exigeix del treball eficient que ha de garantir l’ús de les millors matèries primeres així com disposar dels bons oficis d’un cuiner capaç de treure’n el millor partit. Si això passa, l’èxit del restaurant està garantit. Si per contra els plats no es treballen convenientment, el fracàs està assegurat…

El nostre és sens dubte un país de bons maîtres polítics. Del que ja no estic tan segur és que aquests polítics estiguin assistits per cuiners capaços d’adaptar-se als signes dels temps i treballar amb l’objectiu que els sabors polítics més diversos i aconseguir elaborar plats que mereixin la major acceptació possible entre els comensals, entre la ciutadania.

Publicat a Diari de Sabadell, el 24 de setembre de 2015

‘No va d’això!’

Thursday, 17/09/2015 (06:46)

Com si d’un mantra es tractés, la que encapçala la peça d’avui és una de les expressions més habituals que hom pot escoltar aquests dies com a argument primer a esgrimir quan algú fa alguna objecció, per mínima que sigui, al procés independentista que es viu al nostre país. Com sempre, segur que en algunes qüestions deu tenir raó qui es val del ‘no va d’això’ per rebatre arguments contraris a les seves tesis, de la mateixa manera que en d’altres segurament no la deu tenir, simplement perquè tot és opinable i res no és ni blanc ni negre. Si ens atenem, per exemple, a la qualitat de la mobilització ciutadana de divendres passat i a les reaccions que la Via Lliure ha generat, convindrem que no es tracta de si hi van participar més o menys persones sinó de posar el focus en les causes i reivindicacions que es troben en l’origen i creixement d’aquesta singular mobilització ciutadana. Limitar-se a comptar ‘soldadets’ és perdre el temps quant som a les portes d’unes eleccions que, ara sí, ens diran on som. Unes eleccions que si bé jurídicament no són plebiscitàries sí que ho són des d’un punt de vista polític. I això per l’obstinació dels uns i per la miopia i intransigència dels altres. Per l’obstinació dels que avantposen l’acció prioritària de ‘prémer el botó de la desconnexió amb Espanya’ a qualsevol altra possible que se’ls pugui plantejar en relació al balanç de la tasca de govern tal com correspondria en unes eleccions ‘només’ autonòmiques. Per la miopia i la intransigència dels altres, que a banda d’haver contribuït decisivament a l’increment constant de la nòmina d’independentistes, encara no entenen el què està passant a Catalunya i el qüestionament del model d’Estat que això comporta i que, es vulgui veure o no, tindrà àmplies conseqüències en tots els ordres i sentits.

El cert és que amb el creixement del desafecte entre Catalunya i Espanya, el posicionament de la ciutadania s’ha anat polaritzant a l’entorn de tres eixos que amb tots els matisos que es vulgui, poden resumir-se d’aquesta manera: a) els partidaris de la independència com a model únic de gestió política possible per sortir de l’atzucac en el qual ens trobem; b) els que, per contra, els està bé l’actual status quo que regeix per les relacions Catalunya-Espanya; i c) els ciutadans i ciutadanes que se situen entremig d’ambdós eixos perquè  creuen que la independència sense projecte social associat no és un model de gestió política adequat i que la superació a la situació actual de desencontres entre Catalunya-Espanya passa per trencar l’immobilisme i les polítiques recentralitzadores que practica el govern del PP, per obrir les portes al diàleg i a la negociació de cara a l’establiment d’un nou model d’Estat.

Sabem que les mobilitzacions a les quals estem assistint els darrers anys són el resultat de la suma de molts factors d’entre els que en sobresurten la defensa dels drets nacionals de  Catalunya i el dret a decidir el nostre futur, i la indignació davant la manera elitista i poc transparent de concebre, practicar i exercir la política. És així com el rebuig a l’actual ordre polític que emana de la ciutadania no ho és només contra els poders i les polítiques de l’Estat sinó que també va, malgrat es vulgui tapar amb el ‘no va d’això’, contra la corrupció, el frau fiscal, i les retallades en matèria de polítiques socials i en les que l’actual govern de Catalunya alguna cosa hi té a veure.

Les eleccions del 27S han adquirit un caràcter plebiscitari que en cap cas pot tapar –o no hauria de tapar- ni retallades, ni minves democràtiques, ni casos de corrupció. Val la pena tenir-ho en compte si més no perquè l’endemà del 27S, siguin quins siguin els resultats que emanin de les urnes, a Catalunya s’haurà de formar un nou govern que a banda de si pot o no prémer i com el botó de la desconnexió amb Espanya, haurà de governar… I les sensibilitats socials que ‘ara no toquen’, afloraran immediatament…

Publicat a Diari de Sabadell, el 17 de setembre de 2015

Notes de Festa Major

Thursday, 10/09/2015 (06:11)

Del meu bloc alguns apunts dels dies de Festa Major.

  1. Un bon amic casteller que no és de Sabadell, m’etziba diumenge matí en plena i exitosa diada castellera a la plaça de Sant Roc que la nostra és una ciutat molt peculiar. Me’l miro amb sorpresa i m’interesso per saber-ne el per què d’aquesta seva constatació. Ell em retorna la mirada i em diu: “¿a tu et sembla normal una ciutat que per establir la data en la que han de ‘caure’ les seves dues festes locals s’ha de recórrer a fórmules complexes?”. I abans que jo pugui dir res, afegeix: “Fixa’t-hi bé: teniu l’Aplec de La Salut que el celebreu ‘el primer dilluns després del segon diumenge de maig’, i la Festa Major que la fixeu tenint en compte que ha de ‘caure’ precisament en ‘el cap de setmana que segueix al primer divendres del mes setembre’. Et sembla això normal?”, conclou. He de reconèixer que no vaig saber que contestar…
  2. De la Festa Major ens en queden els records i els debats sobre la idoneïtat dels actes i de les activitats programades. Però sobretot ens en resta l’oportunitat de visitar un mínim de cinc exposicions que en cap cas ens han de deixar indiferents. Sense que l’ordre comporti cap preferència, són aquestes: ‘Francesc Casañas Riera. El retrat d’una ciutat (Sabadell 1909-1936)’ al Museu d’Història; una exposició a través de la qual se’ns fa memòria gràfica de la ciutat el primer terç del segle passat des de l’òptica d’un sabadellenc que va publicar fotografies en destacades publicacions nacionals i estatals. I si Casañas contribuïa a la projecció de Sabadell el segle passat, Ramon Puig (Werens) ho fa ara com a artista referent que és d’una manifestació artística que amb el pas del temps ha anat guanyant adeptes: el grafitti. L’exposició la podeu veure al Museu d’Art sota el títol d’“Art Urbà”. Si gràcies també a Casañas tenim testimoni visual de com era Sabadell fa prop de 100 anys, Francesc Ventura i Albert Roig, des de l’espai FOC, ens ‘descobreixen’ els canvis urbanístics a pitjor que el centre de la ciutat ha sofert durant el darrer segle. El títol de l’exposició no pot ser menys definidor ni provocador: ‘Cent anys destruint el Centre’. Per arrodonir el circuit d’exposicions recomanables, haurem de passar d’una banda per l’Acadèmia de Belles Arts i esplaiar-nos davant les 36 obres d’artistes sabadellencs que han estat presentades a la II Bienal d’Art Jove; de l’altra, haurem de visitar l’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa de Sabadell 1859 al carrer d’en Font, per conèixer quelcom més d’un personatge mític i d’un país somniat. El personatge, Tintín; els país, el Tibet; i l’exposició “L’aventura d’aquell jove reporter belga al Tibet”.
  3. La campanya electoral del 27S s’enceta demà divendres, a despit que informalment fa dies que està en daina. D’aquesta guisa la presència de polítics forasters durant els dies de festa passats ha estat notable. El 27S és una d’aquelles dates que cal marcar i ressaltar en vermell en el calendari personal de cadascú. No endebades ens hi juguem molt i per això mateix ningú no hauria de quedar-se a casa i ‘passar’ d’anar a votar. Cert és que les del 27S són formalment unes eleccions autonòmiques que tenen lloc, això sí, sota l’aixopluc d’una llei electoral de caràcter estatal com a conseqüència de la ‘incapacitat’ del Parlament de Catalunya d’aprovar en 35 anys una llei pròpia. Entre els uns i els altres han convertit les del 27S en unes eleccions políticament  plebiscitàries (que no jurídicament) en les que, paradoxalment, alguns volen que es contin escons i no pas vots fent oblit interessat que a casa nostra els vots no valen el mateix segons la circumscripció des de la que siguin emesos.
  4. La fotografia del cos d’un infant –l’Aylan– ofegat i estirat damunt la sorra d’una platja desperta i desferma emocions i solidaritat. Moltes més emocions i solidaritats que no pas les que havien despertat centenars d’imatges anteriors on podíem veure milers de persones anònimes vagant obligades a fugir dels seus països respectius a causa de patir unes condicions de vida inhumanes, o perquè hi regna l’opressió, la persecució, el terror… Un símptoma evident que alguna o algunes coses no les estem fent bé…

Publicat a Diari de Sabadell, el 10 de setembre de 2015

‘D’aquelles noces, aquests confits’

Thursday, 03/09/2015 (06:22)

Una dita catalana em ve com anell al dit per il·lustrar la peça d’avui. És la dita que l’encapçala que estableix relació entre els confits amb els que s’acostuma a obsequiar a familiars i amics arran el naixement d’un infant i les noces que mesos abans han celebrat els seus pares. Algú em pot fer avinent que avui això ja no és ben bé així… I a qui ho faci no li mancarà raó perquè certament avui són moltes les parelles que sense haver passat per la vicària o pel registre civil són pares i mares de nadons… I és que els temps estan canviant!

Fa un munt d’anys, el 1991, va destapar-se l’afer Filesa. Era el primer cas declarat de finançament irregular d’un partit polític (el PSOE) que afectà de ple al PSC ja que els  encausats eren militants d’aquesta formació. Arran el cas, la majoria de partits aprofitaren l’avinentesa per abraonar-se sobre el PSC. Els socialistes eren hegemònics en els governs de la majoria d’ajuntaments de les grans ciutats catalanes i es tractava de treure’n profit polític a la seva contra. Tanmateix, quan el cas Filesa esclatà, hi havia ja força indicis que pràcticament tots els partits polítics tenien obertes vies de finançament que escapaven de tot control. Era aquell el moment en què si no es volia que afers relacionats amb el finançament dels partits i/o de corrupció i d’enriquiment personal associats a aquells assolissin entitat pròpia, havia d’apostar-se per una llei de finançament que establís mecanismes de control suficients i sobretot transparents. No n’hi havia prou amb la llei del 1990 ni tampoc amb les modificacions –escasses– que s’hi van introduir posteriorment. Però era evident que llavors ningú no estava per aquesta labor…

Els anys, amics, passen volant. I des d’aquell primer cas, les causes que tenen a veure amb el finançament irregular de partits polítics i amb la corrupció política no han deixat malauradament de créixer. Malaya, Púnica, Pretòria, Mercuri, Gürtel, ERO’s d’Andalusia, Bárcenas, Rato, Treball, Palau de la Música, Innova…, són noms, d’entre de molts d’altres, de casos que deixen clar que gairebé ningú no pot llençar la primera pedra contra la corrupció de l’altra per no estar net de culpa. Això no obstant, quan es produeix alguna novetat judicial (amb intervencions policials i penes de ‘telediario’ incloses), la resposta dels més afectats pel cas des d’un punt de vista polític, és sempre coincident: no hi tenim res a veure, les actuacions judicials són desproporcionades, darrera d’aquestes actuacions hi ha una mà negra… S’intenta així donar major notorietat mediàtica a la forma i al moment processal del cas que no pas al fons que no és altra que la corrupció i/o el finançament irregular d’un partit.

Dels escorcolls judicials de divendres passat a la seu de la Fundació Catdem i a la de CDC arran un possible finançament irregular, sol·licitats per la fiscalia anticorrupció, ordenats pel jutge d’El Vendrell i portats a terme per la Guàrdia Civil, ens en queda la paradoxa de que els escorcolls fossin conseqüència de l’operació Petrum que al seu torn es posà en marxa arran les denúncies que ERC presentà el 2102 contra el llavors alcalde de Torredembarra, Daniel Massagué, per possibles adjudicacions irregulars d’obra pública.

No m’agrada (més aviat em preocupa i molt) el què, el com i el quan dels escorcolls de divendres. Escrit això m’afanyo a afegir que encara m’agrada menys que arran els casos de corrupció i de finançament irregular de partits, els tràmits judicials es demorin tan, i que no s’assumeixin les responsabilitats polítiques que se’n puguin derivar. No ens equivoquem: no hi ha corruptes bons (els meus) ni corruptes dolents (els teus). Simplement hi ha corruptors i corruptes. Aquest, i no pas cap altra, és, o hauria de ser, el quid de la qüestió… I és que ‘d’aquelles noces, aquests confits’…

Publicat a Diari de Sabadell, el 3 de setembre de 2015

Tornar de vacances

Thursday, 27/08/2015 (06:25)

Allò que més ens dol del període estiuenc en general i de les vacances en particular és sens dubte que arriba un moment que toquen a la seva fi, i que d’un dia per l’altra ens trobem de nou immersos en la realitat quotidiana després –això sí–  d’haver gaudit possiblement d’uns dies de sojorn durant els quals potser ens havíem arribat a creure que érem ‘amos del món’ al poder fer allò que més ens plaïa i/o les circumstàncies ens permetien. Des d’aquest punt de vista fàcilment convindrem que tornar de vacances ens fa una certa mandra… O, si ho preferiu, ens fa molta mandra… I no només pel què comporta de retorn a la monotonia, sinó que també per haver-nos d’enfrontar a situacions que havíem deixat aparcades a l’iniciar-les, falsament convençuts que les vacances les resoldrien. I òbviament la cosa no funciona d’aquesta manera. I és així que de retorn a casa comprovem que els vells problemes persisteixen…

Vàrem encetar el mes d’agost enmig d’un escenari complex, en casos esperançador i motivador, en d’altres no tan. Un escenari que com passa en les qüestions personals, amb el pas dels dies de sojorn no ha tendit a aclarir-se. Més aviat al contrari. I això no només, que també, pel què fa a les dues conteses electorals que tenim a tocar, sinó que tanmateix quant al què passa en d’altres escenaris que geogràficament ens són menys propers. Per cert, que en aquesta qüestió de les eleccions, d’una cosa podem estar ben segurs: siguin quins siguin els resultats que es derivin d’ambdós processos electorals, el rumb del país (tant el d’allà com el d’aquí) farà un gir substancial. Però d’aquestes eleccions i de les seves conseqüències, en especial de les del 27S, ja n’estem parlant força i en continuarem parlant encara més…

Així que val la pena que mentre, no perdem de vista allò que s’esdevé en d’altres punts més llunyans, i d’entre aquests, el que a hores d’ara és humanament més colpidor: el drama que viuen milers de persones obligades a fugir dels seus respectius països a causa de la guerra. Davant la magnitud d’aquest drama migratori no hauríem de fer oblit de temps pretèrits quan a Europa es visqueren altres èxodes de persones a la cerca d’una llibertat que els era negada en els seus països d’origen, com va ser el cas de finals de la Segona Guerra Mundial quan l’Europa lliure era un bast espai amb centenars de milers de persones a la cerca de refugi. Va ser arran aquesta crisi humanitària que a principis de la dècada dels anys 50’s, Nacions Unides proclamava la convenció que definia l’estatus a aplicar a les persones obligades a fugir dels seus respectius països arran el “temor fundat a ser perseguides per raons de raça, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social particular, o opinió política”. La convenció establia a més que aquestes persones –com les que avui s’apilen a les portes de la Unió Europea–  en cap cas podien ser penalitzades a l’entrar en un altre país.

Tal com es venen succeint els fets aquests darrers dies, està clar que des dels països d’aquesta Europa que creiem socialment tan avançada i solidària no s’estan aplicant les condicions proclamades en la convenció de 1951. En cap cas pot adduir-se com a excusa que el què a hores d’ara està passant a les portes de Grècia, de Macedònia i de Sèrbia no és la conseqüència d’un fet inesperat atès el caràcter i l’evolució dels conflictes que des de fa temps es pateixen a Síria, a l’Iraq, a l’Afganistan… El problema de fons rau en què la UE continua instal·lada en la tessitura de no prendre la iniciativa i de no actuar fins que no queda altre remei que fer-ho. És així que com passa amb les velles històries personals que vàrem deixar aparcades abans de vacances, res no es resol només amb bones paraules i millors intencions.

Publicat a Diari de Sabadell, el 27 de setembre de 2015

Del ‘i tu més’ i del ‘mira que tu!’

Wednesday, 19/08/2015 (22:24)

Encara que des del meu punt de vista hagi estat amb un cert retard, el Col·legi de Periodistes de Catalunya es posicionava divendres passat en relació a l’ús partidista que des del govern, des dels governs, en ocasions es fa dels mitjans de titularitat pública. Ho feia amb l’emissió d’un comunicat que, d’una banda, reflexionava sobre el moment polític pel qual estem travessant com a país; i de l’altra, recollia, per fer seves, les queixes que el Sindicat de Periodistes de TV3 havia formulat uns dies abans arran el tractament que des de ‘la teva’ es va fer del decret de convocatòria electoral amb la posterior entrevista a Oriol Junqueras que era presentat com a cap de l’oposició quan tothom sap sobradament que ell concorre en la mateixa llista electoral en què que ho fa el president Artur Mas. La nota concloïa que cap mitjà públic ‘ha de fer d’altaveu de cap opció política’. Un toc d’atenció oportú, el del Col·legi de Periodistes, més quan des de la professió es ve reclamant amb encert l’abolició dels blocs electorals que eliminen la possibilitat de poder establir criteris periodístics a l’hora d’elaborar la informació electoral.

He de dir que arran la difusió de la nota m’han sorprès algunes opinions (això sí, fetes amb veu baixa i boca petita) que tot i reconeixent el comportament a voltes esbiaixat dels mitjans de comunicació públics a Catalunya, l’acaben justificant simplement perquè els mitjans públics que depenen del govern de Madrid fan exactament el mateix, encara que en aquest cas segurament amb major intensitat i sempre en contra dels interessos de Catalunya.

Arribats a aquest punt he de manifestar la meva preocupació per la tendència a moure’ns enmig d’una política –o potser millor cal dir-ne d’una politiqueria–  que de facto es fonamenta en el ‘i tu més’ o en ‘el mira que tu!’ com a un dels arguments a exhibir quan es tracta de rebatre acusacions de comportaments que poden ser titllats de contraries a l’ètica i/o a les bones pràctiques polítiques i/o periodístiques. No deu ser bo haver de constatar que quan més ens cal disposar d’espais de debat franc i plural sobre les idees i els projectes socials i de país en els mitjans de comunicació de titularitat pública, ens trobem en un dels moments en el que amb ‘l’ajut’ inestimable de les xarxes socials, assistim impertèrrits, per exemple, a una mena de pim-pam-pum de desqualificacions sense solta ni volta, a vegades generades només pel fet d’haver acceptat formar part d’una o d’una altra de les candidatures que es sotmetran a la consideració de la ciutadania a finals de setembre. Insisteixo. Mentre això passa ben poc continuem sabent en relació al projecte social que juntament amb el de país cada opció política es compromet a defensar l’endemà del 27S. Ben poc sabem de a qui i a quines polítiques cadascú donarà suport tant en el cas que la seva opció no sigui guanyadora com en el cas que el seu posicionament sigui decisiu a l’hora de formar govern.

Ho he escrit en d’altres ocasions: no n’hi ha prou –o no n’hi hauria d’haver prou tot i ser una qüestió fonamental–  pronunciar-nos quant a l’instrument de gestió política pel qual apostem. I això perquè els diputats i les diputades que elegim ocuparan els seus escons més o menys temps, i en bona lògica parlamentària se suposa que hauran de prendre algunes decisions més enllà de si és l’hora de prémer o no el botó del procés de desconnexió amb Espanya.

Ho explicitava perfectament Ramon Folch quan escrivia: “El nou Estat, fer-lo com a rèplica de l’Estat espanyol actual no tindria gaire gràcia: aleshores tot quedaria reduït a legalitzar himnes, banderes, llengües i santorals. El nou Estat s’explica perquè ara no el tenim i es justifica perquè construeix un nou ordre altrament impossible”. I precisament d’això és del que es tracta. No us sembla?

Publicat a Diari de Sabadell, el 20 d’agost de 2015

Immigració

Thursday, 13/08/2015 (06:23)

Immersos com estem en tots els ordres i sentits en un calorós i xafogós estiu, podem caure fàcilment en la temptació de creure que els nostres són els únics problemes que en el món es donen. Però evidentment això no és pas així. Sense haver d’anar més lluny, la setmana passada, un nombre encara indeterminat d’immigrants que anhelaven arribar al seu nord llargament anhelat trobaven la mort al bolcar la barcassa en la qual viatjaven en condicions inhumanes. Les víctimes d’aquest nou naufragi s’han d’afegir a les més de dues mil que hom calcula han trobat la mort en la Mediterrània només des de començaments d’any. Un mar, per cert, que hauria de ser nexe d’unió entre pobles i ciutadans i que per contra ho és de separació i de discriminació.

En qüestió d’immigració, Europa, com en molts altres temes, està sobrada d’indecisions i mancada de polítiques. Els països membres de la Unió Europea, davant el fenomen migratori, reaccionen per separat i sempre en funció de si la qüestió els afecta de prop o no. Ho podem veure aquests dies amb la crisi oberta pels immigrants que malden per arribar al Regne Unit des de França. Com sempre, ha calgut córrer a prendre mesures coercitives per intentar resoldre la crisi encara que sigui momentàniament. I tot perquè no s’està disposat a pensar i treballar en solucions que haurien d’anar molt més enllà del control injust al qual es sotmet a les persones pel sol fet d’haver comés el ‘greu delicte’ de jugar-se la vida per conquerir-ne una altra de més digna. No és estrany, doncs, que continuem titllant d’il·legal la immigració que ens arriba de la riba sud de la Mediterrània. No ens adonem, o no ens volem adonar (que encara és molt pitjor), de l’abast de l’actual fenomen migratori, i sobretot de les causes que el provoquen i de les que les màfies se’n aprofiten enmig d’una alta impunitat.

“Ara que tant parlem de la crisi i de la seva negativa incidència en les nostres vides, és oportú recordar i comprovar les grans diferències i desequilibris que existeixen entre els països rics i els països pobres. (…). Diferències i desequilibris que només poden resoldre’s per la via de la solidaritat i de la cooperació [entre països] (..). La manca de polítiques de cooperació del nord amb el sud no fa més que accentuar, dia rere dia, les diferències existents. I només per això, si se’m permet la gosadia àdhuc des d’un plantejament estrictament egoista, es fa inajornable la posada en marxa d’aquestes polítiques (…) com a única resposta possible als molts problemes als quals cal fer front quan es tracta de superar el creixent desfàs entre el nord i el sud, entre països rics cada vegada usuràriament més rics, i països pobres cada vegada insolidàriament més pobres (…).

Potser cal recordar també que ningú no abandona el seu lloc d’origen perquè sí. Només s’abandona quan es fa voluntàriament o quan (…) per subsistir, per fugir de l’opressió política, la única sortida és emprendre una aventura que comença amb les llàgrimes de l’adéu i massa sovint acaba amb l’aparentment drama contradictori que s’estableix entre explotació i rebuig xenofòbic que desemboca amb atacs i amb víctimes innecessàries i sobretot injustes”.

El text que acabo de reproduir entre cometes, el vaig escriure en ocasió d’un dels meus primers articles regulars publicats a Diari de Sabadell, l’octubre de 1992. Vint-i-tres anys després, aquell text, amb ben pocs matisos, continua essent malauradament vigent.

El temps passa…, però els problemes subsisteixen i s’agreugen… Fins quan?

Wert i alguna cosa més

Thursday, 06/08/2015 (07:12)

‘Wert-güenza’ o ‘Wert-gonya’ és el què es pot llegir en pintades i piulades que han proliferat els darrers anys coincidint amb el mandat ministerial del que sens dubte haurà estat el pitjor ministre de cultura d’un dels pitjors governs de l’Estat des de la recuperació de la democràcia. No cal que doni més pistes per saber que m’estic referint a José Ignacio Wert que en el seu haver com a ministre presenta una trajectòria insuperable… en negatiu. Quan el 2011 fou nomenat ministre de Cultura per en Rajoy, alguns mitjans de comunicació no es van estar de dir que atesa la seva formació humanística (sociòleg i llicenciat en dret) i la seva trajectòria política (havia militat a Izquierda Democrática i després a la UCD) Wert seria el ministre de cultura que Espanya necessitava… I hi tant que ho haurà estat! Clar, però, que d’una Espanya ancorada en el passat i amb voluntat recentralitzadora. D’aquí que no havien de passar massa mesos abans que Wert es fes més ‘popular’ que no pas ho era per la seva adscripció política. I això gràcies al seu tarannà altiu, al seu comportament sarcàstic, i sobretot a les seves iniciatives al capdavant del ministeri que l’havien de portar a figurar de manera permanent i en lletres d’or en el dubtós quadre d’honor dels ministres més mals valorats per la ciutadania.

De la tasca desenvolupada per aquest ‘exemplar’ ministre se’n recordaran molts afers, i d’entre aquests especialment dos: la LOMCE (la Llei orgànica per la millora per la millora de la qualitat educativa que injuriada per tothom hauria d’entrar en ple funcionament coincidint amb l’inici del proper curs escolar) i l’augment de l’IVA cultural (que va passar del 8 al 21%). Tanmateix, des de Catalunya no podrem oblidar mai els seus comportaments xulescos ni tampoc els seus exabruptes d’entre els que en sobresurten aquella comparació que el mes de maig darrer va establir entre el tracte que el castellà rebia avui a les escoles catalanes i el que el català rebia “en d’altres èpoques” en una clara al·lusió al franquisme. També la seva intervenció davant el Congrés dels Diputats l’octubre de 2012, quan sense immutar-se gens ni mica, va dir que un dels objectius del govern del qual en formava part era “espanyolitzar els nens catalans” per aconseguir que es sentissin “tant orgullosos de ser catalans com de ser espanyols”… Clar, que aquest objectiu proclamat per Wert havia estat defensat abans per l’ínclit Miguel Angel Rodríguez (més conegut com a MAR) quan des de La Moncloa, just uns pocs dies després que José Ma. Aznar arribés a la presidència del govern espanyol gràcies als acords assolits amb Jordi Pujol en el famós pacte del Majestic, assegurava que calia “españolizar Cataluña” sense que, llavors, ningú no se li llencés al coll.

La inesgotable fulla de serveis ‘a la pàtria’ que presenta Wert després d’haver estat al capdavant del ministeri de Cultura mereixia un premi. I com que la seva col·laboradora i secretaria d’Educació al ministeri i ara esposa Montserrat Gomendio havia estat destinada a ocupar un alt càrrec a l’OCDE a París, què millor que premiar a Wert amb el càrrec d’ambaixador d’Espanya davant d’aquest organisme europeu… La nova ‘responsabilitat’ de José Ignacio Wert, segons s’explica en la corresponent pàgina web, és ‘representar, promoure i defensar els interessos espanyols’ mentre que la de Gomendio ‘desenvolupar les línies estratègiques en l’àmbit educatiu per tal de donar suport a la millora de l’empleabilitat, la participació i la inclusió social i així construir unes institucions educatives eficients i eficaces que facin possible la implementació de reformes educatives exitoses”…

Tot plegat i a la vista de l’experiència atresorada i àmpliament ‘demostrada’ per ambdós personatges, un insult a la intel·ligència de la ciutadana…, i un nou afer de molta “wert-gonya”.

Publicat a Diari de Sabadell, el 6 d’agost de 2015