Pressing CUP o Pressing Mas?

Dilluns, 30/11/2015 (11:13)

“Posar tensió a la negociació no ajuda a generar confiança, ni facilitar el diàleg”

Quasi fa dos mesos de les eleccions del 27 de setembre i Catalunya segueix amb un govern en funcions. Un fet que a ningú li pot sorprendre arran de la situació extremadament complexa que va sorgir de les urnes. Tot considerant que amb clares asimetries ideològiques, sovint divergents quant a model de desenvolupament de futur, les opcions s’agruparen en tres blocs afrontant el caràcter plebiscitaris de les eleccions: La primera, “Estat Independent”; la segona, “seguir a l’Estat espanyol amb el model autonòmic”, i la tercera, “ja decidirem quan hi hagi un referèndum vinculant”. La complexitat i les distàncies ideològiques s’han evidenciat en les dues ocasions en què el candidat de Junts per Sí ha rebut el no a l’afrontar el debat d’investidura.

Enfront a aquesta situació, òbviament sols hi ha dos alternatives: seguir negociant, tot identificant què hi ha en comú, sense perdre la identitat i els valors, que defensen cadascun dels interlocutors, o bé tornar a convocar eleccions. Òbviament en la segona opció sols pot esdevenir realitat un cop esgotada la primera i sempre respectant que la negociació i el diàleg ha de desenvolupar-se en llibertat, amb lleialtat, respectant la força dels vots que recolza uns i altres, no forçant decisions precipitades i fonamentalment sense pressions alienes que, d’una manera o altra, volen capgirar els compromisos electorals o desfigurar la voluntat expressada per les urnes.

En aquesta línia, de pressionar aquells que mantenen converses per possibilitar l’elecció del president de la Generalitat i configurar el nou Govern, és prou coneguda la dels analistes i articulistes que, d’una manera o altra, han volgut posar pressió a la CUP responsabilitzant-los, sols a ells, de la continuació o no dels procés, tot assumint que per la seva continuïtat hom ha de renunciar als ideals o principis, que inspiren tota actuació política. Una pressió que darrerament s’amplia al president Mas i a un sector de JxS amb manifests com el del Cercle d’Economia alertant sobre les conseqüències negatives per l’economia catalana, ‘en concret, per l’arribada d’inversions i la localització d’empreses’.

El balanç, quant empreses que traslladen la seva central fora de Catalunya i les que s’ubiquen al Principat és negatiu: al llarg de 2015 Catalunya ha perdut 683 empreses, algunes amb facturació molt significativa, captant-ne 133. Aquest és un fet conegut, com ho és que darrerament el trasllat de seus centrals a Madrid d’empreses referents d’origen català ha causat preocupació per l’afecte arrossegament que pot comportar. També és cert que des de fa uns mesos hi ha una tendència creixent quant a congelar projectes d’inversió, tot esperant una clarificació de la situació actual. Ara bé, que la reubicació d’empreses fora de Catalunya és quelcom no generalitzable en opinió del centres o empreses d’estudis de projectes d’inversions, ni s’ajusta a la realitat si considerem, com afirma el secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació, que cada any marxen de Catalunya entre 700 i 1000 empreses, el qual suposa entre el 0,2% i el 0,3%.

Ara bé essent legítim i a la vegada un exercici de llibertat publicar informacions i emetre opinió, és cert que la incerteza prolongada genera inseguretat, frena projectes i a la vegada foragita iniciatives i també ho és que posar tensió a la negociació no ajuda a generar confiança, ni facilitar el diàleg. Confiança en els interlocutors sorgits de les urnes esdevé bàsic, com és bàsic un diàleg, que no pot aparcar els ‘models de futur’ ni els ‘coms’ assolir els objectius o afrontar els reptes, ja que es prou conegut que l’objectiu mai hauria de justificar les actuacions i que aquestes sempre s’han d’ajustar als valors, que inspiren cada força democràtica i també, en democràcia, als marcs legals existents i aplicables.

22.11.2015

Antoni Garrell i Guiu

Article publicat a elmon.cat

*fotografia extreta de Elpais

Més competitivitat és més progrés social

Dimecres, 18/11/2015 (17:09)

“El desafiament a assolir és el progrés social que comporta generar treball per disminuir l’atur”

Aquest últim 2 de novembre s’han complert 15 anys de l’arribada del primer equip de tres persones a l’Estació Espacial Internacional (EEI). Al llarg d’aquests 15 anys són milers els experiments desenvolupats i moltes les patents que directament o indirectament estan relacionades amb els desafiaments associats als projectes espacials. Pensar en l’EEI em va portar a pensar en la força de la innovació per assolir nous reptes i capgirar la quotidianitat i les tendències de futur. Un futur que es dibuixa ple d’incerteses, desafiaments, desigualtats i un sentiment compartit: que la capacitat de generació de benestar ha tocat sostre en món convuls i violent.

Certament en aquesta tardor les dades macroeconòmiques han evidenciat un alentiment de l’economia mundial i a la vegada, una pèrdua de capacitat de generar les plusvàlues suficients per afrontar els reptes de les polítiques socials, la manca de treball i la pobresa creixent. Sens dubte, el desafiament a assolir és el progrés social, el que comporta generar treball per disminuir dràsticament les taxes d’atur i a la vegada vertebrar un desenvolupament sostenible, tant des de la perspectiva mediambiental com quan a capacitat de superar els cicles baixos de creixement i de capgirar les tendències de desigualtat creixent, sense oblidar la necessitat de fer possible la conciliació de l’activitat professional i la personal sense discriminacions.

Progrés social és, al meu entendre, el que hauria de guiar les polítiques públiques encaminades a configurar ecosistemes productius i els models de creixement de les empreses. Assumir la necessitat de progrés social comporta disposar d’empreses altament competitives en els mercats globals, amb productes d’alt valor, un fet que exigeix disposar de capacitat de generació de coneixements, un bon entramat públic i privat d’R+D conjuntament amb un sistema d’innovació capaç de convertir els avenços tècnics i científics en productes diferencials.

En aquesta línia és bo recordar que Catalunya és una de les regions europees capdavanteres en generació de ciència, però està en les darreres posicions quant a convertir els avenços en patents. Aquest és l’escull a superar. També cal estar amatent a les oportunitats associades a les tendències socials, tot acceptant que aquestes són enormes.

En la línia d’identificar oportunitats associades als avenços, el passat divendres vaig assistir a una sessió, sobre avenços que poden obrir noves categories de productes per solucionar problemes que sorgeixen habitualment. Entre ells es va destacar que ja fa un any que es va anunciar una pintura que es repara sola quan sofreix una agressió (self healing Paint), quelcom que pot disminuir el cost de reparació dels milions de vehicles que circulen pel món i sofreixen diàriament desperfectes.

També el nou descobriment, detallat per la revista Nature, d’un líquid porós capaç d’absorbir grans quantitats de gas, una eina que pot ser determinant per disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, en poder atrapar-los i emmagatzemar-los en el moment de generar-se siguin en els processos Industrials o en l’ús dels productes que els emeten.

L’enumeració d’avenços científics i tecnològics i les seves aplicacions continua explicant les característiques del pilot automàtic Autosteer desenvolupat per la companyia de cotxes elèctrics Tesla Motors o l’e-scooter, que es carrega amb llum solar, desenvolupat per l’empresa alacantina Electric Mobility Company, capaç d’assolir els 45 km/h amb un motor de 1.500 W.

El darrer avenç científic que es va analitzar fou un polímer flexible amb capacitat auto reparar-se, ja que si es trenca i es torna a posar en contacte, en pocs segons es torna ajuntar per si sol sense intervenció de cap agent. Un producte desenvolupat i patentat per un equip d’investigadors de la Universitat d’Alacant. Un nou component amb un camp enorme d’aplicacions en diversos camps en els sectors com el sanitari, el tèxtil, l’automoció o el transport.

Analitzar la capacitat o el poder transformador dels avenços, que cada dia sorgeixen, ens hauria d’obligar a redefinir les polítiques industrials i les bases per fer possible que el teixit productiu català, configurat per petites i mitjanes empreses, tingui la capacitat d’interioritzar els avenços i produir productes competitius i innovadors. Com fer-ho és prou conegut: cal facilitar la incorporació de talent a les empreses i apropar-hi la Universitat, augmentar el volum de les organitzacions i cooperar per competir. Però molt especialment reconeixent el valor de l’R+D+i, en conseqüència, i d’una vegada per totes, incrementar els seus pressupostos sabedors que sols augmentant les inversions en formació, recerca i innovació, el progrés social esdevé possible.

18.11.2015

Antoni Garrell i Guiu

Article publicat a Via Empresa

I si es pensés en les persones?

Dissabte, 07/11/2015 (11:57)
“Si bé es creen llocs de treball, aquests no només són insuficients sinó que a més les retribucions són baixes en referència al cost de vida, que augmenta el treball a temps parcial al igual que el grau de precarietat”. 
Fa uns dies em vaig trobar amb una jove Sociòloga que després de 2 anys treballant en una societat d’anàlisi de tendències va passar a engrossir l’enorme Llista d’aturats de l’Estat. Cansada de no trobar cap lloc de treball a on poder desenvolupar els seus coneixements i la seva experiència m’explicà que estava considerant posar en marxa la seva pròpia empresa. Inexorablement la nostra conversa se centrà en les dificultats existents per trobar feina, en les elevades taxes d’atur i el gran nombre de persones amb estudis universitaris sense treball. Tots dos vàrem coincidir en què si bé es creen llocs de treball, aquests no només són insuficients sinó que a més les retribucions són baixes en referència al cost de vida, que augmenta el treball a temps parcial al igual que el grau de precarietat. Aspectes que, com explicità la Sociòloga, queden ratificats per “l’Enquesta anual de salaris de 2014″ que publica l’Institut Nacional d’Estadística analitzant els salaris dels 14,2 Milions de persones ocupades a l’Estat. L’Enquesta explicita el sou brut mensual, del 30% de les persones assalariades, és inferior a 1.221 €. A més, el nombre de persones amb salari inferiors a 1.000 € ronda els 3 Milions. Augmenten el nombre de treballadors a temps parcial amb salarials baixos o molt baixes. La dona continua sent menystinguda professionalment, ja que el nombre de dones que cobren menys de 1.221 € és 2,08 vegades superior al dels homes (41,1% en front el 19,75%), i que la desigualtat creix ja que els salaris més alts es van incrementar mentre que els més baixos van disminuir.
De retorn al despatx vaig estar pensant en la conversa i en concret amb l’idea d’engegar una iniciativa emprenedora per crear empresa Pròpia. Crear una empresa és molt complex, es requereix talent, experiència i capacitat de gestió, recursos i superar traves burocràtiques; unes traves que condicionen el naixement de l’empresa i que en alguns indrets converteixen la iniciativa en molts més difícil que en altres. La dificultat per crear empresa és un aspecte que queda reflectit en l’Índex ‘Doing Business’, publicat pel Banc Mundial, el qual, en 2015 situa a Espanya en la posició 33 dels 189 Països analitzats. Una posició millor a la d’anys precedents però molt distant a la dels Països Nòrdics (Dinamarca, Suècia, Noruega i Finlàndia) que es troben entre els 10 millors i dels quals hauríem de prendre exemple.
Certament la situació que vivim és molt complexa i dramàtica, si analitzem la situació de moltes famílies i el desànim de joves obligats a emigrar per desplegar les seves potencialitat. Sembla que s’hagi oblidat que la missió de tota Administració és crear les condicions associades a facilitar el progrés social el que obliga a facilitar la creació de llocs de treball de qualitat i ben remunerats i alhora fer-ho en marc de desenvolupament sostenible. Aspectes que obliguen, entre altres, a minimitzar el temps requerit per la creació d’empreses. Es precís analitzar i seguir l’exemple de països com Nova Zelanda en el que en sols un dia poden complimentar tots els tràmits requerits i començar a operar, o Canadà on es precisen 1,5 dies. Posar traves als emprenedors d’avui no és només fer desistir de passar de l’idea a la iniciativa, és també disminuir els llocs de treball de demà i impedir el sorgiment de noves empreses que interioritzant els avanços científics i tècnics adquireixen la capacitat competitiva mundial.Ens falta treball, sens cap dubte, també una aposta més decidida per augmentar la dotació quant a capital humà, potenciar la recerca i la innovació, … , però el que és imprescindible és menys en les grans empreses multinacionals i molt més en el teixit productiu propi i molt especialment en les persones, tan aquelles s’esforcen en trobar un lloc de treball com en aquelles que amb el seu iniciativa emprenedoria volen donar resposta al seu propi treball primer i al de molts mes després. Per això, com reiteradament afirma en Miquel Boser patró de la Fundació per la Indústria, “necessitem legisladors que coneguin la vida real de l’empresa i els mercats, no només aquells que han crescut en el si de les estructures dels partits Polítics tancats en esferes farcides de privilegis”.

07.11.2015
Antoni Garrell i Guiu
Article publicat a Elmon.cat

És moment de dir com s’ha de fer

Dissabte, 24/10/2015 (11:18)

“La situació d’Espanya, al igual que a Catalunya, no és un cas aïllat en el si de la Unió Europea, atès que gairebé 79 milions de persones viuen per sota del llinda de pobresa i quasi un 8% dels que treballen són pobres”. 

La passada setmana vaig llegir en un compte de twitter “l’únic que hem après de la nova política és que són capaços de funcionar exactament igual que la vella política, tot afegint “el 20D, una legió d’esclaus anirà a votar un grapat de llestos, com es veu, sense novetat en l’horitzó”. Sens dubte una afirmació fonamentada per l’austeritat obligada en l’Euro Zona que comporta donar prioritat al pagament del deute enfront de les polítiques socials, la sanitat i la formació. També en la divergència, per un costant, amb els aires de renovació que volen trametre certs mitjans de comunicació quan a la mecànica i processos de decisió dels partits que segueixen sense variacions significatives i, per altre, en analitzi detallat de les dades de l’EPA del tercer trimestre.

Certament la creació de llocs de treball és una excel·lent notícia, al igual que la disminució de la taxa d’atur. Creació de llocs de treball generalitzada en tots els sectors, ara bé, si s’analitzen les dades es constata que l’augment es dóna amb més força en el treball temporal, un increment de 357 mil llocs en el darrer any, enfront dels 178 mil amb contracte indefinit. Un increment de llocs de treball que continua essent asimètric quant homes i dones, ja que de cada 4 llocs de treball nous, 3 són ocupats per homes i 1 per dones (en el darrer trimestre hi ha 135 mil homes més ocupats i sols 47 mil dones més). Dades que evidencien una tendència, quant a composició del mercat laboral, evolutiva cap a la precarietat i baixa retribució en contraposició amb el cost de la vida, -un 13,7% dels catalans són pobres, malgrat tenir una feina, 6 punts per sobre del conjunt de la Unió Europea-, Una configuració econòmica que ens allunya d’un país just, ja que com afirmà en el seu darrer llibre l’economista Miquel Puig, “Un país decent és el que paga salaris decents i aquest no és el cas de Catalunya ni d’Espanya”.

La situació d’Espanya, al igual que a Catalunya, no és un cas aïllat en el si de la Unió Europea, atès que gairebé 79 milions de persones viuen per sota del llinda de pobresa i quasi un 8% dels que treballen són pobres. No es pot negar que la crisi del 2007 ha tingut uns efectes molt negatius quant a la societat en general i els menys afavorits en particular. Una crisi que arribà en un moment ple d’activitats especulatives, amb uns nivells d’endeutament de les famílies exagerat, i amb menysteniment del valor de la industria i de la importància del R+D.

L’afirmació que llegia al twitter és el reflex que s’està trencant els equilibris que cohesionen la societat, que està desapareixen la confiança en els partits polítics, que prenen força els discursos de culpabilitzar al diferent, que s’incrementa la desconfiança sobre la força de les urnes per capgirar decisions i que, inclús en democràcia, la capacitat de decidir està molt condicionada per forces alienes sovint desconegudes. Estem en una situació en què cal avortar el viatge cap un futur que incrementa la desigualtat, l’exclusió, l’empobriment i la no cohesió. Ara ja no és suficient afirmar ‘cal canviar’, són necessàries urgentment noves polítiques. La pregunta a respondre és quines polítiques. Sens dubte necessitem polítiques i polítics, que fugin dels eslògans fàcils, aquelles que hom vol escoltar i que expliquin com fer-ho. És hora de més democràcia, sens dubte, però és moment d’exigir que es digui no sols que cal fer, és moment de dir com s’ha de fer.

24.10.2015

Antoni Garrell i Guiu

Article publicat a Elmon.cat

Estem perdent la finestra d’oportunitat

Dijous, 01/10/2015 (13:54)

“Les eleccions del 27S ja són història i no hi ha dubtes que van ser el referèndum que no ens van permetre fer, el qual, més aviat que tard, caldrà realitzar, no en va gairebé un 48% dels vots van manifestar la seva voluntat inequívoca de construir un nou Estat en el concert mundial”. 

Unes eleccions que des de el primer instant de conèixer els resultats varen certificar, amb la victòria de “Junts pel Si” en 912 municipis (96% del total), la transversalitat territorial, generacional i cultural del SI a la independència i també que algunes forces polítiques volen seguir ignorant la realitat catalana; que l’escenari resultant és molt complex, sense que s’albiri qui serà president; que el ‘si’ a la independència no ha tocat sostre o que l’espectacular creixement de Ciutadans no és directament extrapolable a tot l’Estat, atès el component plebiscitari de les eleccions.

Malauradament passats set dies els avenços coneguts han estat pocs, atès que hi ha tot un conjunt d’incògnites que segueixen sense resposta o d’escenari de solució, arran de l’anàlisi, debat o càbales internes dels partits. Per un costat, segueixen en peu el conjunt de problemes associats a configurar govern i al fet que el candidat a la presidència, que vol Junts pel Si està vetat per les CUP, tal com ho ha reiterat en debats públics. Vetar el candidat designat per la força majoritària és ignorar la voluntat expressada en les urnes, atès que desplaçar-lo fora no atendre la decisió dels ciutadans i apartar qui ha estat clau per poder efectuar les eleccions plebiscitàries, sense oblidar que aquets fet pot forçar noves eleccions el proper mes de març. Per altre costat, l’alentiment està malversant l’oportunitat d’aprofitar la notorietat assolida en el desenvolupament del 27S. Sembla que s’ignori que disposar de l’atenció mundial és extremadament difícil, però a la vegada que les oportunitats són efímeres i fugisseres.

Ara ja hauríem d’estar aprofitant l’atenció mediàtica assolida. El president Mas, persona que el món veu com a guanyador de les eleccions plebiscitàries que va convocar, hauria d’estar explicat a la comunitat internacional que hi ha un mandat inequívoc, no per fer una DUI, però si per avançar decididament en el procés. Unes explicacions adreçades arreu, però cuidant en especial les grans capitals mundials i els grans medis de comunicació d’impacte global. Explicacions clares, intel·ligibles i coherents, sustentades en una majoria parlamentaria i a la vegada en el fet que el els vots per la independència no han tocat sostre atès que els vots, quan a la seva composició referendaria, evidencien que un 47,74% dels votants van manifestar un suport clar a la independència, el 39,17% un no inqüestionable a la mateixa i 11,45% no es van pronunciar, tot reclamant que es convoqui un referèndum convocat d’acord amb el Govern espanyol.

Han passat suficients dies, perquè les declaracions de victòria o d’objectius assolits d’uns i altres donin pas a la reflexió als acords que portin a assumir amb rapidesa el govern del país, tenint clar que no es pot perdre la finestra d’oportunitat, que s’ha obert. Unes actuacions enquadrades en un context en el que, més allà de l’omnipresent esfera política, existeix la vida real, la dels emprenedors, la dels empresaris que generen llocs de treball, la dels centenars de milers d’aturats, la de moltes famílies que constaten, dia rere dia, que viure és sols una lluita per sobreviure i que l’esdevenidor pot no ser millor que el passat o el present. També la dels joves que no poden desenvolupar el seu talent, la de les asimetries asfixiants, la d’aquells que es veuen obligats a emigrar, fugint de la barbàrie de la guerra, la mort, la fam o la pobresa…. Una situació complexa que hauria d’estar omnipresent en tots els anàlisi, foragitant el tactisme per assolir quotes de poder i que cal enquadrar-la en que vivíem en un món, en el que la interdependència global genera espirals de creixement, però també períodes de desacceleració i crisi, en els que l’activitat s’estanca i la desigualtat, l’atur i la pobresa creixent.

Ara el món està en un d’aquest períodes d’estancament i retrocés emmarcats per la disminució dels creixement de Xina, la debilitat del creixement de la Unió europea, que arrossega els problemes de la crisi del 2008; també per la caiguda dels preu de les matèries primeres, que comporta menys recursos en els països productors, la disminució del comerç internacional i l’augment del deute en diversos a països. Un conjunt de fets que generen un escenari incert, al que cal donar resposta sense dilacions. Una resposta que obliga a cada país, Catalunya no és una excepció, a disposar de governs que assumeixin la necessitat de governar amb capacitat de presa de decisions i acció global, però també d’entomar polítiques econòmiques encaminades a anticipar-se a les problemàtiques, que poden sorgir en aquets nou escenari.

Governar esdevé imprescindible, ignorar el que passa arreu és posar traves a identificar solucions i endegar polítiques i actuacions per foragitar riscos i aprofitar oportunitats. Aquest és un fet inqüestionable i que els agents polítics, socials i empresarial catalans tenen que assumir, tot recordant que avui no és el gran qui es menja el petit, sinó el ràpid qui supera al lent. Millor no oblidar-ho i anar per feina.

01.10.2015

Antoni Garrell i Guiu

Article publicat a Elmon

ARA SÍ. Cal anar a votar

Dimarts, 22/09/2015 (09:02)

“A poques hores del 27-S cal reconèixer l’esforç de milions de catalans anònims, que en els moments més durs de la dictadura, o èpoques d’enormes dificultats, van mantenir la cultura i la llegua”

Ara si el compte enrere pel 27-S ha iniciat el seu tram final i cadascun dels catalans tenim clar que les eleccions parlamentàries que ha convocat el president Mas no tenen res a veure amb les que les han presidit. Ni els catalans ni aquells que ens miren, dubten que el 27S és el referèndum que no es vàrem deixar fer i en conseqüència, la nostra decisió en el moment d’escollir la papereta tindrà un fort component emocional i els programes electorals passen a un segon pla. Un component emocional que dificulta el debat serè i que abona aquells missatges més adreçats a activar les emocions, ja siguin activadores del positivisme o aquelles que activen l’immobilisme arrelat en les incerteses i la por, missatges que, més d’un cop, fugen de la veritat. Emocions que són imprescindibles, però que no poden eliminar l’anàlisi rigorós dels fets i amagar que els missatges de la por es combaten, en democràcia, dipositant lliurament els vots a les urnes, tot acceptant el que la majoria decideixi.

Emocions a flor de pell que s’incrementen i que, a vegades, ens porten a oblidar alguns temes que, al meu entendre, són rellevants. Entre ells que Catalunya no és dual, no sols hi ha persones que volen la independència i d’altres que s’hi oposen, també hi ha un tercer grup que considera que la decisió cal sustentar-se en un referèndum acordat amb Madrid, a l’escocesa, tot sustentant el seu posicionament confiats que passades les eleccions generals del proper desembre la inflexibilitat del PP es diluirà pels resultats electorals. Aquest és un fet a no menystenir atès que els vots del SI, no hauran tocat sostre el 27-S, en cas d’un referèndum acordat caldria sumar-hi tots aquelles que també votarien SI en aquests cas.

Un segon fet que el debat apassionat sobre independència Si o Independència No, és oblidar les potencialitats que tenim; els fets significatius del passat que ens han permès arribar on estem i que ens han donat les capacitats per entomar nous desafiaments i també a persones que han actuat amb coherència democràcia.

Quant a potencialitats hom recorda la capacitat científica de Catalunya, evidenciada pels 32 articles per milió d’habitants publicats en els darrers 4 anys (França 18 o Alemanya 22) i que ens posen en una excel·lent posició en el marc de l’economia del coneixement, si garantim que aquests progrés científic arribi al teixit productiu del país, un conjunt d’empreses que lideren les exportacions de l’Estat i que permeten entomar el futur amb confiança.

Quant als fets és molt difícil escollir-ne un per sobre d’altres, però a poques hores del 27-S cal reconèixer l’esforç de milions de catalans anònims, que en els moments més durs de la dictadura, o èpoques d’enormes dificultats, van mantenir la cultura i la llegua catalana en el si de les famílies i en les actuacions i organitzacions de la societat civil. Potser a l’escola estudiàvem en castellà però al carrers i a casa jugaven, ens estimaven, parlaven i gaudíem o sofrien en català.

Finalment quant a persones que han actuant amb coherència i rigor democràtic és imprescindible reconèixer la tasca feta pel president Mas, un president que ha debut escoltar el clam del carrer i el voler donar veu als ciutadans sense ignorar el seu clam. Hom caldria que assumís que sense la determinació i compromís del president Artur Mas, el dia 27 no foren eleccions plebiscitàries i el món no ens miraria amb atenció, si bé no exempta de preocupació. Ara ha arribat l’hora, votar el diumenge és un dret, però també una obligació indefugible per a tots, sigui quin sigui la intensió del vot, no és sols el nostre futur del que parlem, també dels nostres fills i dels fills dels fills. Unes eleccions molt especials i imprescindibles per assolir més confiança en l’esdevenidor i que han de permetre entomar una negociació amb Madrid amb la legitimitat i la força que donen les urnes, sabedors alhora que el recolzament de les nacions, en un món interdependent, ens el guanyarem per la forçà dels vots, aplicant la legalitat i fugint de les aventures unilaterals.

22.09.2015

Antoni Garrell i Guiu

Article publicat a El Món

27-S, plebiscit o eleccions parlamentàries?

Diumenge, 30/08/2015 (15:26)

“El 28S no està dibuixat, però sigui quin sigui el resultat, el país no pot parar-se i, tot considerant els valors suprems democràtics, governar esdevindrà una exigència per tota majoria que pugui configurar govern”

L’agost meteorològic s’ha acabat, si bé mentalment per alguns tardarà dies a finalitzar, ja sigui per haver ajornat les vacances o per l’habitual ressaca post desconnexió de la quotidianitat, ja sigui laboral o en la complexa tasca de buscar treball en un mercat que creix, però que segueix sense crear treball suficient, estable i de qualitat. Ara bé, pels qui si ha finalitzat completament l’estiu, és pels polítics professionals o aquells ciutadans que, amb voluntat de servir a la col·lectivitat, han donat un pas al front i treballen amb la mirada posada en el 27S. Els darrers dies les declaracions, entrevistes i compareixences públiques s’han multiplicat, si bé els missatges no entren en el fons de les qüestions i els tòpics es mantenen, buscant guanyar-se el titular dels mitjans de comunicació. Certament ha augmentat la presència mediàtica del 27S, la carta oberta de l’expresident Felipe Gonzalez publicada el passat dia 30 d’agost és un exemple, però també és cert que aquest ha estat omnipresent de forma explícita o implícita en moltes de les converses d’aquest estiu, ja sigui entre els qui el 27 de setembre exercirem el dret democràtic del vot o amb aquells altres que han visitat Catalunya.

L’agost ens deixa molts records de converses i algun que altre debat desenvolupat amb més o menys rigor. Uns records que, per la transcendència de la propera cita electoral, crec que és bo no oblidar i extreure conclusions. En aquesta línia, en el meu cas, les converses m’han portat al convenciment que sense sobrar-nos programes de televisió i radio en català, ens manca emetre des de Catalunya per tot l’Estat i el món amb castellà i anglès. Explicar les coses amb veu pròpia, sense intermediaris, és una obligació indefugible i cal fer-ho sense creure que existeixes pels altres i que et coneixen amb detall. Aquests és un fet que em va quedar palès en diverses converses però especialment en una amb un lleonès, que passà 15 dies a la costa Daurada i que es resumeix amb una frase seva “en Catalunya hay que pagar por todo y tenéis menos servicios, no os entendía, pero visto lo visto algo de razón tendréis con vuestras exigencias”. Una afirmació que evidencia que molts tòpics es desmunten quan és coneix o s’explica la nostra cultura, la capacitat econòmica de Catalunya (amb un 16,6 % de la població de l’Estat genera el 20% del PIB i executa el 25,5% de les exportacions del total i lidera a la vegada la producció científica), els problemes financers per mantenir polítiques socials i desplegar les infraestructures requerides pel desenvolupament econòmic i social.

Una segona constant de les converses, d’aquests mes d’agots, fou la relativa de si el president Mas és part del problema o és part de la solució. Recordo un e-mail que vaig rebre parlant de la llista ‘Junts pel SI’ que em deia “en Mas per uns és qui ha generat el problema actual i per altres camina amb el fre posat, qui té raó?”. Crec que aquells que culpen al President de la situació no han entès, que ell sols ha fet seu el clam de milions de catalans de voler expressar-se democràticament i lliurament sobre el model d’Estat que desitgen en un futur. Per contra, aquells que el consideren que avança amb el fre posat, crec que no entenen que processos independentistes sense el reconeixement internacional, que vol dir compliment estricte de la legalitat, solen acabar amb fracàs i patiment pels ciutadans. El procés català hauria d’ensenyar-nos, que no es poden ignorar els moviments de la ciutadania, ni tampoc personalitzar els avenços o retards en una sola persona i el que és més important, desterrar d’una vegada per totes la tendència a destruir, o apartar, aquelles persones que amb experiència i compromís han servit i volen continuar aportant el seu esforç en favor de la col·lectivitat. Sembla que no acaben d’acceptar que en l’actualitat esdevé necessari un desenvolupament harmònic de democràcia indirecta amb més participació de la ciutadania, que vol dir més democràcia directa.

Finalment crec que cal posar èmfasi en un tercer aspecte que, en el meu cas, emergí la darrera setmana d’agost en un debat un cop ja reincorporat a la feina. Va ser a Sabadell amb un català que viu i treballa a Brussel·les, la conversa girà entorn de l’aparent contradicció relativa que les eleccions del 27S és consideren plebiscitàries però que els seus resultats, i actuacions posterior, és desenvolupant en funció del número d’escons i no del nombre de vots.

Certament si el 27S es el referèndum que l’Estat no va permetre efectuar, els resultats s’han d’interpretar amb percentatge de vots, dit en altres paraules sols una majoria amplia i qualificada en favor d’un Estat independent donaria evidencies inqüestionables arreu de la voluntat inequívoca del catalans que volen esdevenir un nou estat en el marc de la Unió Europea i obligaria a obrir un procés amb Madrid, i Brussel·les, per fer-ho possible. Ara bé de no assolir-se una amplia majoria no es podria entendre que la reivindicació catalana s’hagi esvaït, els problemes de fons seguiran existint i, tard o d’hora, caldrà posar-hi solució, ja que una majoria no suficient no pot evitar identificar nous camins per donar encaix en el sí de l’Estat a un important nombre de ciutadans, que no es senten representats ni justament tractats.

Ara bé no es pot oblidar, ni aquí ni arreu, que les eleccions democràtiques als Parlaments les guanya qui més escons obté i les del 27S són eleccions parlamentàries, encara que amb un rerefons plebiscitari i conseqüentment amb més de 67 escons s’obté la majoria parlamentaria i el mandat de formar govern. Una majoria que haurà de donar suport a un Govern que governar amb independència del nombre de ciutadans que amb el seu vot hagin configurat aquesta majoria. Aquests fet, vots versus escons, és un dilema que té que estar present en el desenvolupament de la lògica parlamentaria i a la vegada no oblidar que la pedra angular de tota democràcia és ‘una persona un vot’.

El 28S no està dibuixat, ho farem el catalans en llibertat, però sigui quin sigui el resultat, el país no pot parar-se i, tot considerant els valors suprems democràtics, governar esdevindrà una exigència per tota majoria que pugui configurar govern. És en aquesta realitat que hom té que comprendre que des de fora, aquells que ens miren amb interès i comprensió, no entenen com unes eleccions al Parlament, s’interpretin com a plebiscitàries o no, hi hagi forces polítiques sense un clar i detallat programa electoral. Aquest és un fet que caldria donar-hi resposta.

Setembre comença a caminar, els ciutadans ens afrontem al dia a dia, saben que amb les nostres actuacions poden dibuixar el nostre futur i condicionar les actuacions d’aquells que els hi depositem democràticament la confiança de gestionar els recursos públics i el destí col·lectiu. Una confiança que obliga transparència als elegibles i coherència plena entre el que afirmen que faran i el que fan. Una coherència que sovint no ha existit, però que en aquesta cruïlla historia esdevé imprescindible i, en conseqüència, els ciutadans haurem d’exigir, que en les pròximes setmanes desaparegui l’ambigüitat i les ‘no respostes’ de tots a aquells que ens demanen esdevenir els nostres representants.

27.08.2015

Antoni Garrell i Guiu

Article Publicat a Elsingular.cat

L’ocupació millora, les possibilitats de futur no

Dissabte, 01/08/2015 (11:48)

“Treballar com a camí pel progrés econòmic i social segueix essent indispensable”

Aquest dies, al conèixer l’enquesta de la població activa publicada pel INE, hem tingut un cert grau de satisfacció al constatar l’important increment quant a creació d’ocupació en el segon trimestre del 2015 a nivell de l’Estat. La taxa d’atur espanyola s’ha situat en el 22,37%, 1,4 punts inferior a la del primer trimestre o 2,1 menys que la de fa 12 mesos, -els llocs nous de treball han superat els 411 mil, l’increment més gran dels últims 10 anys-, i a la vegada a Catalunya la taxa d’ocupació s’ha situat en el 64,1%, el que comporta un increment de 1,3 punts respecte al trimestre anterior, xifra que evidencia el dinamisme de l’economia catalana i que, si bé és una xifra que cal millorar molt, no pot amagar que és 5,4 punts superior a la mitjana de l’Estat espanyol, una taxa d’ocupació que millora i que ha permès que la taxa d’atur es situí en el 19,1%, pels homes i en el 20,1% per les dones.

Escoltar i llegir opinions sobre l’EPA, emfatitzant els percentatges, m’ha incrementat la impressió que les persones estem immerses en una onada que ens arrossega i a la vegada ens devora, perdent la nostra identitat. Els problemes individuals o de les unitats familiars, queden en un segon pla, amagats en les dades macroeconòmiques o aquelles aspectes que, en opinió dels que tenen veu pública o publicada, presenten més rellevància quant a futur immediat, o aixequen passions. Sembla com si darrera de les xifres, dels col·lectius, de les tragèdies o alegries no hi hagués persones amb rostre, que sofreixen i que en massa casos sobreviuen, perdent l’esperança que l’esdevenidor no ha de ser millor que el present.

A pesar d’això, la notable millora de l’ocupació a nivell de l’Estat, encara hi ha 5,1 milions d’aturats (726.200 a Catalunya) i 136 mil llars amb tots els seus membres en actiu aturats (1,6 milions de persones). L’atur segueix sent l’escull a superar, tant a Catalunya com a l’Estat. Entomar polítiques per crear llocs de treball és un requeriment indefugible. Ara bé, les polítiques i actuacions adreçades a la creació de llocs de treball no són suficients, si les persones no adoptem una actitud escaient, acceptant que per evitar la nostra obsolescència i ser ocupables, requerim tenir els coneixements requerits als entorns canviats sociolaborals i econòmics i a la vegada disposar d’aquelles actituds arrelades en l’equip, l’esforç, el canvi i la incertesa permanent. En aquesta línia, segons explicava fa uns mesos l’associació ASEMPLEO, cal recordar que sols el 16,7% dels aturats es reciclen o amplien coneixements durant el període d’atur. Un percentatge preocupant, ja que en aquest cas les possibilitats d’ocupació disminueixen progressivament i encara que l’ocupació millori les possibilitats de futur no són pas millor.

Estar aturat no és un període de ‘descans’ o de ‘transició’ entre un treball i un altre, ha d’esdevenir un període de millora, de progrés, de formació per ampliar les competències. Hem d’entendre que millorar les capacitats ha de ser quelcom possible i a la vegada requerit i que s’ha de desenvolupar simbioticament amb els imprescindibles subsidis o prestacions als aturats. Crear treball és imprescindible i potenciar i ajudar als emprenedors i industrials indefugible, però també dotar de més i millor capital intel·lectual als aturats, aquest és el repte a superar, ja que amb probabilitat la disintonia entre aptituds i actituds amb el que requereix el nous models productius expliquen, que l’atur estructural a l’Estat sobrepassi tota xifra raonable.

Cal acceptar que la tecnologia intel·ligent modifica els entorns de treball i desplaça als humans del treball de sempre, però a la vegada la tecnologia i les noves formes d’organitzar-se i de relacionar-nos en crea de nous. Uns nous escenaris de treball sorgits de processos d’innovació disruptiva i que exigeixen persones formades, que sàpiguen treballar en equip, compartir i trametre informació; que detectin oportunitats en un món global, tot entomant problemes, essent part de la solució. Persones amb capacitat de planificar, prioritzar i gestionar en la complexitat i el canvi i que converteixen les dades en informació i aquestes en coneixement.

Treballar com a camí pel progrés econòmic i social segueix essent indispensable, per aquest motiu, cal acceptar que són com gotes en l’oceà de la humanitat, però que cada gota té personalitat pròpia diferencial i és capaç d’aportar valor a la col·lectivitat i a la vegada la col·lectivitat té que acceptar que no pot deixar de banda a cap persona, armar-los de competències intel·lectes, per ser i saber, és una obligació col·lectiva arrelada en la voluntat individual d’evitar l’obsolescència i contribuir al progrés col·lectiu.

1.08.2015

Antoni Garrell i Guiu

Article publicat a Elsingular.cat

La divergència entre macro i micro

Dimecres, 22/07/2015 (14:04)

“La divergència de percepció entre la ciutadania i els ‘experts’ econòmics no pot ser omesa”

Les últimes setmanes, conjuntament a la greu crisi econòmica i humanitària que viu Grècia i les notícies relatives a l’omnipresent procés cap al 27S que condiciona molts debats i actuacions, les bones dades i els missatges eufòrics, relatius a l’economia espanyola, s’han anat succeint.

El PIB creix rondant el 3% i pot acabar l’any liderant el creixement de la Unió Europea; els impostos disminueixen sense comprometre teòricament la recaptació; els tests d’estrès dels bancs allunyen la preocupació pel sistema financer el qual comença a oferir crèdit, encara que tímidament, si bé a tipus d’interès altíssims considerant el preu del diner; les exportacions en general, i molt especialment les catalanes, novament baten rècords; es crea ocupació; el consum creix de la mateixa manera que la renda disponible de les famílies (gairebé un 13% en el 1r trimestre segons el Banc d’Espanya).

Fins i tot, alguns consideren que l’eventual sortida de Grècia de la zona euro seria ‘digerible’ i que els 30.000 milions d’euros compromesos per l’Estat no impedirien continuar en la senda positiva.

Aquesta millora continuada de les magnituds macroeconòmiques i els lleugers però perceptibles símptomes de millora de l’economia real, la percebuda per les famílies i cadascun de nosaltres, ha evidenciat una doble i divergent percepció entre la ciutadania que no percep la millora econòmica i la que es desprèn de les declaracions carregades d’optimisme dels responsables econòmics de les Administracions i dels organismes privats d’anàlisi i prospectiva.

Constatar la divergència existent entre les dades macroeconòmiques, i les afirmacions associades, amb la situació de la societat que es caracteritza per baix nivell d’ocupació, alta taxa d’atur, creació de llocs de treball amb baixa necessitat de capital intel·lectual i, en molts casos, salaris desajustat al cost de la vida em va fer recordar una frase de Karen Anderssen (persona d’origen nòrdic arrelada al Vallès) que fa uns dies afirmava “las palabras nos dan la pauta … pero, ¿qué hay de las buenas acciones?“.

Sens dubte la frase és molt escaient per reflectir el sentiment d’angoixa i preocupació pel present i el futur que moltes persones tenen del moment actual. Un període caracteritzat pels enormes desajustos entre les paraules, en molts casos no exemptes de demagògia, i la realitat quotidiana, la qual requereix, de forma imprescindible, incrementar les polítiques socials, potenciar la dotació de capital humà del país (una de les més baixes d’Europa), vertebrar un model econòmic robust i capaç de competir en els mercats globals per ser altament productiu, tot aportant productes d’alt valor i innovadors, fugint conseqüentment de la competència fonamentada en productes i serveis de low cost.

La divergència de percepció entre la ciutadania i els ‘experts’ econòmics no pot ser omesa ni menystinguda en les anàlisis i escenaris de futur, especialment perquè en gran part la recuperació ha estat fruit de la devaluació interna, de l’enorme esforç i sacrifici efectuat pels ciutadans, i de la capacitat creixent de les PIMES d’ajustar els seus processos productius per millorar la competitivitat i obrint-se als mercats internacionals.

Negar la millora econòmica seria faltar a la veritat però en aquest incipient inici de la recuperació és imprescindible assumir i prendre mesures per recuperar els pressupostos de formació, ajustar les infraestructures, assegurar la salut i combatre l’exclusió social, dotar novament el reduït i insuficient fons de pensions, desplegar polítiques d’abast quant a innovació, ja que la seva absència no només resta capacitat competitiva a l’economia espanyol, també frena el creixement de la indústria, autèntica palanca en la qual ens hauríem de recolzar per a crear massivament ocupació estable i de qualitat.

En la línia de la necessitat de millorar la competitivitat també cal recordar que l’Estat espanyol ocupa la posició 36 dels 144 països analitzats en l’informe The Global Competitiveness Report 2014-2015 i que el pes de l’ocupació en la indústria espanyola és inferior en 9 punts al del 2007, una disminució que lidera el rànquing dels països amb major descens de la Unió Europea (el 27% al 17,8% de l’ocupació total), una dada a tenir molt present, ja que tot i que en nivell absolut el VAB de la Indústria Catalana va superar en 2014 el de 2017, gràcies bàsicament a la millora de la productivitat, evidencia que la política industrial encara no ha aconseguit la seva potenciació i conseqüentment la creació de llocs de treball, i sense crear llocs de treball estables, sense donar sortida als centenars de millers universitaris, que veuen tancades les portes del seu futur, l’esdevenidor és impossible.

Catalunya i l’Estat afronten l’estiu amb la mirada posada en la tardor, uns mesos que seran claus per dibuixar l’esdevenidor. Els polítics, o ciutadans esdevinguts polítics, desgranaran les seves propostes, amb massa freqüència propostes a la contra, i ens parlaran del futur si en ells els hi fem confiança. Unes propostes que hem d’escoltar, analitzar i avaluar però, siguin les qui siguin, la nostra anàlisi ha de considerar que no és admissible les divergències estructurals entre la macroeconomia i la microeconomia, ja que quan aquestes es donen s’evidencia la diferència entre les paraules i els fets, les escletxes entre uns i altres creixen, les societats es fragmenten i la força col·lectiva es dilueix.

22.07.2015

Antoni Garrell i Guiu

Article Publicat a Via Empresa

Grècia: problema de confiança (i no sols a Grècia)

Dilluns, 13/07/2015 (08:52)

“El país es troba en una situació en la que el nivell d’endeutament no ha fet més que incrementar-se mentre la pobresa creixia”

Aquest cap de setmana molts europeus hem estat pendents de la reunió dels caps de Govern de l’Eurozona, mentre recordàvem la sentència pronunciada per la Cancellera Àngela Merkel al Bundestag: “Si cau l’euro, Europa Cau”, ja que, es miri com és miri, la crisi grega i la seva exclusió temporal o permanent de la zona euro, posa en qüestió la capacitat de la moneda única per superar adversitats i donar l’estabilitat requerida pel desenvolupament econòmic i social de tot col·lectiu, tot garantint i a la vegada assegurant la no volatilitat dels estalvis. La situació de la població grega és extrema. El país es troba en una situació en la que el nivell d’endeutament, no ha fet més que incrementar-se mentre la pobresa creixia. El deute és tan enorme que retornar-lo esdevé impossible, no sols pel seu volum, també perquè la seva economia ha evidenciat l’incapacitat de generar els recursos requerits. Reestructurar el deute, més aviat que tard, esdevindrà imprescindible, com imprescindible és que els grecs desenvolupin un model econòmic capaç de capgirar l’actual situació i eliminar la corrupció i el frau fiscal que, segons indiquen alguns informes, és enorme i, com és ben conegut, la solució no passa per incrementar els impostos, sinó per incrementar la recaptació.

La solució al problema grec és extremadament complexa, en gran part passa per ells mateixos, però també per la voluntat política de la Unió en reconèixer la situació i identificar solucions, que no siguin les mateixes que ja han evidenciat la seva ineficiència. Grècia amb l’euro no pot competir a mig termini a l’exterior, però sense euro les importacions esdevindran impossibles i la situació encara es complicarà molt més. La solució mixta, un país amb 2 monedes una interna i altra externa, podria ser la solució al 2012, però ara la confiança s’ha trencat, com si no s’explica l’exigència de la Unió de que les mesures proposades pel propi Govern grec en la seva darrera carta relatives a pensions, privatitzacions o iva, entre d’altres, es legislin en les properes 72 hores?

Pensar en el rerefons del perquè avui a Brussel·les no s’ha arribar a un acord i constatar que aquest s’arrela en la No confiança, m’ha portat a recordar el tancament d’una PIME catalana la tardor passada i el comentari que em va fer un dels seus socis. El soci majoritari havia fet i desfet sense considerar les opinions dels altres fins arribar a una situació on el dilema era la fallida o l’ampliació de capital de forma significativa, cap dels socis va respondre a la petició del majoritari bàsicament per haver-se trencat la confiança. Certament sense confiança res es possible i l’element essencial en tota relació, ja sigui en el context de les relacions personals, empresarials o institucionals. Enviar missatges erronis, no complir els que s’explicita, canviar els posicionaments sense justificació raonada o actuar des de la prepotència sempre passa factura i malauradament els que acaben pagant-ho, gairebé sempre són els més febles que veuen, sense poder fer-hi res, com s’esvaeix l’esdevenidor.

La relació entre Grècia i la Unió requereix recuperar la confiança, però aquesta necessitat de recuperació no eximeix de la responsabilitat de fer ‘Política’ en majúscula, d’actuar com estadistes i no tecnòcrates, de mirar el futur amb determinació. És en aquests moments complexes, on la necessitat de polítics experimentats i compromesos esdevé imprescindible. Un aspecte que sembla que molts ho obliden i del que a casa nostra no ens en lliurem. ¿Cóm si no es pot entendre que pel 27S la unitat passi per una llista sense polítics?, ¿és que els polítics són el problema o la causa de la no unitat?. Em sembla un joc pervers, que mina les confiances d’aquells que ens miren amb comprensió i complicitat en els legítims anhels de poder-nos expressar lliurament, votant com volem que sigui el nostre futur.

Una llista sense polítics, quan fa més falta que mai la política, el talent i l’acord, em sembla un joc de disbarats. Els polítics no són el problema, el problema és quant no hi ha confiança i no recordar que per canviar governs hi ha eleccions cada 4 anys. Ara el que es planteja és enviar un missatge clar al món en general i a la Unió Europea en particular. Un missatge clar i nítid i no el que alguns centres d’anàlisi comencen a explicitar, quan afirmen que una llista sense polítics sembla no tenir altra finalitat que apartar al president Mas, com ja va passar amb el president Tarradellas.

Tornant al principi, tornant a Grècia, vull creure que l’escenificació del no acord ha arribat al seu clímax, que Tsipras legislarà per donar garanties i recuperar la confiança esmicolada en els darrers mesos i que la Unió estarà a l’alçada d’aquells vell anhel d’una Europa social, unida i compromesa amb el progres sense exclusions. Un compromís que no pot renunciar a reestructurar el deute grec, ni deixar d’ ajudar a verberar una Grècia amb futur i en el sí de la Unió.

13.07.2015

Antoni Garrell i Guiu

Article publicat a Elsingular.cat